We doen je een voorspelling: het beste wat je in 2016 kan overkomen is dat er niets gebeurt met de strategie die je nu bepaalt. Er verandert namelijk al genoeg. Sterker nog, daarom héb je de strategie. Het is de leidraad om je onderneming door een zee van onzekerheden naar de volgende haven te loodsen. Die strategie moet duidelijk zijn. Maar dat niet alleen. Ons advies is hem breed te vieren en daarna snel te bevriezen.

Uit eigen ervaring
Ons motto is (altijd geweest) dat we af en toe stil moeten staan om voortuitgang te creëren. Toch kwamen wij daar niet altijd aan toe. Hoe geïnspireerd we na de zomer ook startten, voordat we het wisten, vlogen de drukke weken voorbij en stond het nieuwe jaar voor de deur. De intentie om de plannen concreet te maken was er altijd, maar vaak kwam het nèt niet helemaal af. Een strategie was er wel, maar lang niet zo stevig en doordacht als nu. Wat is er dan veranderd?

November strategiemaand
November is onze strategiemaand. In november brengen we alle ideeën die we gedurende het jaar hebben verzameld naar voren. Dit start bij de directie en vervolgt verder intern én extern – goede ideeën zitten overal. Vervolgens maken we beslissingen en het ALLERbelangrijkste: we zetten het op papier! Waarom? Als het niet op papier staat, gebeurt het niet. Klinkt bekend? Bij ons hebben we zelfs de cultuur dat we het niet alleen in letters willen zien, maar ook in visuals. We houden nu eenmaal van mooie beelden om het verhaal sterker te maken.

Champagne…!
Wat doe je als de strategie bepaald is? Uitprinten en vieren! “Maar we hebben toch nog niks bereikt en printen is toch ouderwets?” Nou, uit ervaring kunnen we zeggen dat met het uitprinten van de strategie al meer actie ondernomen is dan gemiddeld. Veel vaker verdwijnt de strategie in een (virtuele) bureaula om er niet meer uit te komen. Dat de strategie er is, is een van de belangrijkste resultaten voor het aankomend jaar en is dus al een feest waard. Tegelijkertijd is het hét moment om de strategie tot leven te brengen. Geef het een naam, denk eraan vlak voor dat je gaat slapen, maak het groot! Vier het met veel aandacht en vertrouwen. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en ook verantwoordelijkheid.

En bevriezen!
Niets is zo gevaarlijk als een strategie die met alle winden mee waait. Het gaat niet over iedere dag een nieuwe haven vinden. Nee, strategie is het proces om over een jaar bij de juíste haven uit te komen. En samen de route uit te stippelen. Een strategische sessie zorgt ervoor dat je met elkaar de weg vrij maakt voor mogelijkheden en samen gelooft in het eindresultaat. Leiders hebben de taak om de strategische plannen vast te houden en een cultuur van mogelijkheden te scheppen. Bevries dus de strategie en voer hem zo goed als je kunt uit. Na een jaar, in november, kun je weer aan de slag met een nieuwe.

7 stappen naar een strategie voor 2016

  1. Rond de strategie in november af (plan het nu meteen in)
  2. Bouw de strategie samen (diversiteit en draagvlak)
  3. Zet de strategie op papier (en print het uit!)
  4. Visualiseer de strategie, zodat iedereen er een goed beeld van en een goed gevoel over heeft
  5. Vier de belangrijkste oplevering(en) zodat iedereen er lang en met plezier aan terug denkt
  6. Bevries de strategie (waai niet met alle winden mee)
  7. Toon leiderschap en maak het waar

Bonusstap – zorg dat je iets te vieren hebt over een jaar, oftewel:

  1. Vier het behalen van de strategie

Aandacht + focus + tijd = onderweg naar succes

Hoe groot de golven ook zijn, hoe hard de wind de andere kant op blaast. Strategie heeft namelijk aandacht, focus en tijd nodig. Alleen op deze manier gaan de golven op den duur je optillen en gaat de wind je de juiste kant op blazen.

Ohja voordat je het vergeet; Denk alvast na hoe je het met elkaar gaat vieren als je de strategie behaald hebt… Dan gaat het leven!