Witte Herrie
Omgevingsgeluiden zorgen vaak voor pieken in een geluidspatroon, wat daardoor zorgt voor verlies van concentratie. Iemand die een telefoongesprek voert, een deurbel die gaat, een auto die voorbij rijdt. Om de impact van omgevingsgeluiden te verminderen kun je gebruik maken van zogenoemd ‘white noise’. Kort gezegd is white noise een ruisgeluid met een constant signaal en zorgt ervoor dat piekjes in omgevingsgeluid niet meer te horen zijn.

Het principe van white noise werkt goed, maar wordt wel als saai en oninspirerend ervaren. Om deze reden zijn er vele alternatieven op white noise gemaakt. Uitgangspunt is altijd dat het rustgevend is en een continu basisgeluid heeft. Daarbij is het niet te typeren als muziek, bevat het geen zang en geen melodiën. Alternatieven zijn regenbuien met donder, een waterval en het geluid in een vliegtuig. Een bijzondere is een website en app genaamd Coffitivity (http://coffitivity.com/. Coffitivity biedt een basisgeluid zoals in een koffieshop (eentje waar niet gerookt wordt). In hun eigen woorden: “Research shows it’s pretty hard to be creative in a quiet space. And a loud workplace can be frustrating and distracting. But, the mix of calm and commotion in an environment like a coffee house is proven to be just what you need to get those creative juices flowing.” Hun website en apps bieden een basis geluid alsof je in een koffieshop zit. Je kunt zelf kiezen of het ochtend moet lijken of dat je er met de lunch bent. Er zijn meer sites die de meest uiteenlopende geluiden bieden en zelfs vrije combinaties daarvan bijvoorbeeld een regenbui in de nacht, of een koffieshop op een schoolplein (http://soundrown.com/).

Barok muziek
Ben je meer op zoek naar melodieus geluid, is barok muziek een aanrader. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat barok muziek helpt bij het verbeteren van concentratie. Onder andere het onderzoek van de universiteit van New Jersey toonde dat aan http://urwebsrv.rutgers.edu/focus/article/Music%20helps%20students%20retain%20math/1779/ Barok muziek heeft zo’n 50 tot 80 BPM (beats per minute) wat het brein helpt om mentaal, fysiek en emotioneel te stabiliseren. Hiermee ontstaat een diepe concentratie en focus waarmee veel informatie verwerkt kan worden. Aan langzame barok muziek, zoals van Handel, Vivaldi en Bach, wordt toegeschreven dat het helpt bij het stimuleren van creativiteit en innovatie.http://coffitivity.com/ voor de app of gebruik gewoon de website. Ben je benieuwd naar white noise? Luister dan naar onze white noise playlist op Spotify. Is barok meer jouw ding, probeer dan eens onze barok playlist op Spotify.

Noise: http://open.spotify.com/user/robinvankoppen/playlist/2kQQ8RVJ6JNHg15aP0Fsh1

Barok: http://open.spotify.com/user/robinvankoppen/playlist/6p4qpxlRicPp0gF52PeqLy