Wie ben ik?
Ik zal me even voorstellen. Ik ben Marieke Wiersma. Ik volg de opleiding Visual Art and Design Management aan de HKU. Een van de passies die ik tijdens de opleiding bij mijzelf ontdekt heb is conceptontwikkeling. Vooral tijdens mijn stage bij Raúl&Rigel -een innovatief guerrilla marketing bureau- ontdekte ik de kracht van het creatieve proces en de voldoening van het bedenken van ideeën. Inmiddels zit ik alweer in het laatste jaar van de opleiding: afstuderen dus! 

Creativiteit en innovatie
De richting van het afstudeeronderwerp zit al enige tijd in mijn hoofd verankerd: creativiteit! Creativiteit leidt tot innovatie. Innovatie helpt organisaties de concurrentie de baas te blijven, het helpt hen overeind te blijven: nu en in de toekomst. Om creativiteit en innovatie te realiseren, maken organisaties steeds vaker gebruik van multidisciplinaire teams. Dit zijn teams waarin mensen met verschillende vakgebieden en functies met elkaar samen werken. Hoe effectief een multidisciplinair team ook kan zijn, het is ontzettend belangrijk dat het team goed begeleidt wordt. 

Scriptie-onderzoek 
Mijn onderzoek richt zich op het managen van het creatieve proces in een multidisciplinair team, waarin zowel kunstenaars als niet-kunstenaars actief zijn. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dergelijke teamsamenstellingen vaak erg succesvol zijn. Er kan echter ook wrijving ontstaan tussen de verschillende menstypen, elk met een andere denk- en werkwijze. 

Ik hoop uiteindelijk een structuur te kunnen ontwikkelen die door de manager/begeleider van de creatieve sessie gehanteerd kan worden om de creativiteit te optimaliseren. Creatieve Koppen is hierbij mijn zogenaamde ‘externe partij’. Een partij die ontzettend veel weet over het onderwerp en zelf ook regelmatig werkt met multidisciplinaire teams waarin onder andere kunstenaars actief zijn.

Kortom
De aankomende tijd zal ik regelmatig een blog schrijven waarin de ontwikkelingen met betrekking tot het onderzoek te volgen zijn. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om bij Creatieve Koppen praktijkonderzoek te doen en verheug me op de samenwerking. 

Ik heb er zin in! 

Groeten,
Marieke Wiersma