Mijn vooropleiding betreft ook een creatieve opleiding: grafisch vormgeven aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Ik heb me niet gespecialiseerd als vormgever aan een kunstacademie, omdat ik op een andere manier creatief bezig wil zijn. Bij beide opleidingen heb je te maken met conceptontwikkeling, het ene concept voor een tastbaar product, en het andere voor een niet tastbaar product. De afgelopen acht jaar heb ik me dus bezig gehouden met creativiteit en conceptontwikkeling. Nu is het tijd om af te studeren, waarbij ik dieper wil ingaan op creativiteit binnen (event)bureaus.

Balans tussen creativiteit en productiviteit
Nu weer even terug naar het begin. Zoals ik al aangaf brainstorm ik liever niet met regeltjes, maar out of the box. Een bijzondere inspiratiebron is het volgende filmpje, waar ‘wonderkind’ Adora Svitak aangeeft dat de wereld ‘kinderachtig’ denken nodig heeft. Met kinderachtig denken ze meer gedurfde ideeën, die wilde creativiteit en vooral optimisme bevatten. Als kind deed je niet anders dan creatief denken.
Uit eigen ervaring is gebleken dat er binnen organisaties vaak geen tijd en ruimte is voor creativiteit, maar dat men meer is gefocust op productiviteit. Dit kan ten koste gaan van vernieuwende en innoverende resultaten. ‘Kinderachtig’ denken doen bureaus eigenlijk te weinig. Als we vitamine C nou als hulpmiddel voor creativiteit beschouwen, waardoor vernieuwende ideeën tot stand komen, dan zou je wel kunnen zeggen dat creativiteit gezond zou zijn om je organisatie innovatief te maken en te houden. Dat is precies wat ik met mijn scriptie wil gaan doen: ruimte maken voor creativiteit binnen (event)bureaus, dus meer vitamine C.

Kortom: ik wil onderzoeken met welke elementen managers/leidinggevenden van (event)bureaus een balans kunnen creëren tussen creativiteit en productiviteit, om innoverende resultaten te behalen. Er zijn tientallen, misschien wel honderden elementen die meer ruimte kunnen maken voor creativiteit. Maar welke is essentieel en het beste toepasbaar? Dit ga ik de komende tijd onderzoeken. Ik zal elke maand een blog schrijven en jullie op de hoogte stellen van nieuwe ideeën, mijlpalen en resultaten.
Aan de hand van mijn onderzoeksresultaten kom ik tot een managementproduct, in de vorm van een adviesrapport. Creatieve Koppen zal fungeren als mijn ‘externe’ partij, die gespecialiseerd is in creatieve methodieken; ook zij merkt dat meer bedrijven meer creatief en innovatief willen zijn. Een goede match, en ik hoop dat deze samenwerking een mooi en creatief resultaat oplevert!