De toekomst

Daniel Pink schrijft het vanuit zijn eigen ervaring en je ziet de dingen vanuit zijn perspectief. Dit maakt ’t makkelijk leesbaar. Hij maakt bijvoorbeeld in het begin al direct een statement over de toekomst. Hij geeft aan dat we van logica, liniear en computer gebaseerde informatie over gaan naar het conceptuele tijdperk. Degene die creativiteit, innovatie, empathie en Big Picture denken beheerst, zal beloond en erkend worden in de toekomst.

Pink geeft aan dat de menselijke hersenen snel ontwikkelen. We moeten volgens hem onze hersenen anders gebruiken om in de toekomst ook succesvol te zijn. In zijn boek legt hij uit wat de ontwikkelingen zijn en hoe de mens in algemene zin haar hersencapaciteit beter kan benutten.

De rechter hersenhelft

De laatste tijd staat de kennis over het verschil tussen de linker en rechter hersenhelft ter discussie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de eerder genoemde linker- en rechter hersenhelften niet zo nauwkeurig te scheiden zijn.

Pink onderkent in zijn boek een duidelijk verschil tussen de linker en rechter hersenhelft. Hij ziet een duidelijke verschuiving van linker- naar rechter hersenhelft denken.

In het boek worden de hersenhelften omschreven als de R-gericht denken (rechter hersenhelft) en het L-gericht denken (linker hersenhelft). Onderzoek laat zien dat de rechter hersenhelft de afgelopen jaren steeds sneller groeit en dat steeds meer mensen R-gericht gaan denken. In onze sessies proberen we dit op verschillende manieren te stimuleren zodat mensen hun rechter hersenhelft gebruiken.

Pink geeft aan dat de wereld door de technische vooruitgang en materiële welvaart steeds meer L-gericht zijn gaan denken. Een goed voorbeeld wat hij hier in aangeeft is het aantal technisch specialisten en het routinewerk in Azië. Veel grote organisaties hebben deze ontwikkeling gestimuleerd om zo hun kosten te drukken, doordat het salaris in die landen veel lager is. Nu zie je de verandering dat er zelfs in Azië verschillende studies komen die R-gericht denken stimuleren en steeds meer grote organisaties vragen hier ook om die daar al veel personeel in dienst hebben.

Pink geeft 6 fundamentele vaardigheden aan die je kan toepassen in je persoonlijke en professionele leven. De 6 vaardigheden zijn: design, verhalen vertellen, symfonie, empathie, spel en zingeving. Hieronder geef ik kort aan hoe je dit toe kan passen.

Design

In een tijd waarin zelfs een nietmachine een designobject is geworden, is ‘gewoon goed’ niet meer goed genoeg. Het design wordt dus steeds belangrijker. Zorg dus dat in alles wat je maakt dat het er mooi uit ziet. In de toekomst is het design belangrijker dan de functionaliteit.

Verhaal

Een presentatie of pitch met alleen maar feiten werkt niet meer. Er moet een verhaal in waar de ontvanger in meegenomen wordt. De introductie en slot zijn erg belangrijk. Schrijf dus verhalen en vertel deze verhalen. Pak bij een verhaal niet de ‘snelste weg’ naar je doel, maar maakt het beeldend, neem de ontvanger mee en vraag om feedback.

Symfonie

Alleen een analyse van een bepaald onderwerp is vaak niet meer het belangrijkst, het gaat om het geheel. Symfonie is stukjes bij elkaar vinden en verbanden leggen. Je moet dus niet alleen een bepaald onderwerp analyseren, maar je moet het gehele plaatje laten zien. Dit doe je door te tekenen en inspiratie op te doen. Zo verleg je grenzen en kunnen de losse stukjes tot 1 geheel gevormt worden. Dit kan je hierna toepassen door breder te kijken dan alleen je analyse.

Empathie

Een beetje logisch nadenken kan iedereen wel. Dit is ook menselijk. Maar dit is niet vanzelfsprekend op emotioneel gebied. Creëer het vermogen om je in te leven in anderen. Neem bijvoorbeeld acteerles en wees oprecht geïnteresseerd in anderen. Met name de persoonlijke drijfveer.

Spel

Humor is erg goed voor de gezondheid. Dit is uit meerdere onderzoeken gebleken. Stimuleer deze humor door spellen te spelen. Ga bijvoorbeeld in de pauze een spel buiten spelen of bedenk zelf een leuk spel.

Zingeving

De laatste vaardigheid die Pink aangeeft is zingeving. We leven in een materiële wereld dat heeft gezorgd voor minder ontwikkelingslanden die echt lijden aan armoede en sociale problemen. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de wereld meer vrijheid heeft en dat mensen hun persoonlijke doelen kunnen na streven. Dit kun je met kleine dingen verder stimuleren zoals ‘dankjewel’ zeggen en stoppen met ‘maar’ zeggen!

Pas deze 6 vaardigheden toe om je rechterhelft stimuleren. Iets waar je in de toekomst niet omheen kunt. Heeft het lezen je interesse gewekt? Reageer dan op ons Facebook bericht, op een creatieve manier, wie dit boek verdient binnen jouw Facebook netwerk en like ons (Tag de persoon in het bericht). Je maakt dan kans op het boek. We verloten een gloednieuw exemplaar onder de geïnteresseerden.