Ten slotte de meer schuchtere persoon. Kijkt de kat uit de boom. Lijkt zich af te vragen hoe hij of zij op dit slagveld terecht is gekomen, overvallen door de hoeveelheid creatief geweld. Als facilitator overweeg je bijna om deze persoon een uitweg te bieden en uit zijn lijden te verlossen. Naar (eigen) angst luisteren doen we alleen niet, dus duiken we samen het creatieve proces in.

Aan het einde van de dag hebben de Stemmingmakers en Enthousiaste Diesels onder veel lawaai fantastische ideeën opgeleverd. Er bruist nog zoveel energie dat de groep na de sessie ‘buiten nog even een commercial willen uitwerken’. Plots wordt men binnen opgeschrikt door iemand die de keuken in rent, zijn broek laat zakken, trui van zich af gooit en met emmers water weer wegrent. “Was dat niet…?”. Jawel! Type 3: De Verrasser.

In een creatief proces heeft ieder persoon een potentiële toegevoegde waarde. Creatieve werkvormen maken het mogelijk die waarde te laten schitteren.

Creative Challenge
Afgelopen september heeft Creatieve Koppen tijdens de Creative Challenge met 30 deelnemende koppen de cases van 9 opdrachtgevers gekraakt. De komende weken volgt een serie blogartikelen waarin we onze tips en geleerde lessen met je delen. Vandaag deel 7 over verborgen creativiteit.