Als je het niet erg vind om af te stompen, is dit heerlijk. 😉 Het fenomeen dat met de werkwijze van Google ontstaat is de zogenoemde filter bubble. Dit betekent dat je bij zoekresultaten alleen resultaten te zien krijgt die ‘in je straatje passen’. Afwijkende ideeën, nieuwe inzichten, verfrissende visies… de kans dat je ze tegen komt wordt steeds kleiner.

Vanuit Creatieve Koppen maken we duidelijk onderscheid tussen productiviteit en creativiteit. Productiviteit helpt je om zaken efficiënter, sneller en beter uit te voeren. Creativiteit helpt je om zaken in perspectief te zien en te komen tot nieuwe, verrassende inzichten die je helpen te innoveren. Een productieve organisatie zonder enige creativiteit is sub-optimaal, net zoals een creatieve organisatie zonder productie dat is.

Google helpt organisaties om bijzonder productief te zijn. Google bekijkt wat past bij je voorkeuren, filtert de ‘onzin’ eruit en geeft alles op een presenteerblaadje. Soms is het alleen niet handig om productief te zijn. Soms heb je behoefte aan ‘onzin’, aan onverwachte zaken, aan afwijkende meningen, aan een (op het eerste gezicht) irrelevante website.

Hoe kun je wel creatief zoeken op internet? Maak bijvoorbeeld gebruik van de DuckDuckGo search engine. Deze search engine houdt niet bij wat je zoekhistorie is, iets wat verschillende voordelen heeft. Je hebt bijvoorbeeld geen last van de filter bubble. Daarnaast zijn er ook andere voordelen die het overwegen waard zijn.