Afgelopen twee dagen rondgelopen in Groningen. Donderdag het redactieteam van de universiteitskrant UK in Groningen geholpen aan briljante ideeën. Doordat de sessie om 9:00 al van start ging zat er ook een overnachting bij. De case was super interessant. Hoe kun je een krant dat nog gepubliceerd wordt op papier optimaliseren qua lezers en financiering. Ruim 100 ideeën zijn naar boven gekomen. Nu aan mij de schone taak om hier een totaalconcept van te maken. Zij gaan waarschijnlijk een goede kanteling maken. In ieder geval op tijd.

Interessante ontwikkeling hierbij is dat inkomsten van reclame in een lokale krant zo weinig is. De investering in tijd en geld om dit goed te regelen weegt haast niet op tegen de opbrengsten. De enige manier om nog goede inkomsten uit reclame te krijgen is door heel veel bezoekers (websites) of lezers (krant) te hebben.

Een andere interessante ontwikkeling is dat als je een product wil laten financieren door iemand anders dan de daadwerkelijke gebruiker dat het resultaat is dat het product gratis wordt. Zoals dus ook in dit geval. De krant is gratis en iemand die reclame maakt hierin betaald. Op het moment dat je vervolgens een betaalde APP ontwikkeld dan snapt je echte klant niet dat ze opeens voor een APP moeten betalen als de krant gratis is. Het is zo logisch… gratis producten verpesten eigenlijk de markt en het gevoel van waarde.

Advies: Ontwikkel altijd een product waarbij het helder is wat het product is wie de klant is en waar geld mee verdiend wordt. Alleen op die manier krijg je product dat houdbaar is voor langer termijn.