Vanuit TEDxAmsterdam is Creatieve Koppen gevraagd om twee presentaties (beter gezegd: optredens) te verzorgen op het Groene Podium. Vanuit TEDxAmsterdam zijn we nauw betrokken bij TEDx Ideas Worth Doing (IWD). TED kent de slogan Ideas Worth Spreading. IWD gaat vooral over ideeën uitvoeren. Het realiseren van ideeën die gepresenteerd zijn op een TED-event. Beter gezegd: het activeren van ideeën. Dit is precies waar wij ons vanuit Creatieve Koppen comfortabel bij voelen.

Op zaterdag zou het feest beginnen. Vrijdagavond kwam het TED-team aan op het terrein van het festival. Het regende licht en het terrein was half opgebouwd. Veel modder en nog weinig structuur te herkennen. Podiums waren nog niet herkenbaar en routes al helemaal niet. Het terrein wachtte op de artiesten die hier nog even een nachtje hun prestatie zouden leveren. De echte artiesten niet. Het festival terrein had hulp nodig, ze lag er levenloos bij. Normaal leeft ze op dansende mensen, brandende zon, harde muziek en liters verspild bier. Nu, niets… Zou dit wel goedkomen?

Het is zaterdag 10:00 uur. De avond ervoor was er een groot feest op de camping. Het festival terrein gaat open. Wat eerst een desolaat gebied leek, is nu veranderd in een wild bijennest. Overal werkers die last minute structuur aanbrengen en podiums afmaken. Binnen enkele uren is het terrein omgebouwd tot festival. Een fantastisch creatief festival vol dansende mensen, brandende zon, harde muziek en liters verspild bier.

In de zakelijke wereld ben ik gewend geraakt aan een schijnwerkelijkheid van zo veel en zo lang mogelijk van te voren voorbereiden. Deze manier van werken heeft als nadeel dat de emotie er uit wordt gehaald. Natuurlijk kost het organiseren van een festival een hoop voorbereiding. Maar de beste en de meeste creativiteit en de energie zit hem toch in die laatste uren… Creatievelingen bereiden wel voor maar zijn er nog meer van overtuigd dat de praktijk toch altijd net even anders loopt. Daar bereiden ze goed op voor. Ze hebben alles dubbel bij zich. Iedereen helpt elkaar.

De truc is om het los te laten. Je kunt niet alles voorbereiden. Zodra je vrede hebt met het feit dat het toch anders kan gaan en je weet uit ervaring dat het goed komt; dan komt het ook meestal goed. Bij creatievelingen die loslaten komt het altijd goed!