Nog vol van vervoering stonden wij ongeduldig op zijn komst naar de foyer te wachten. Daar was ‘ie dan. Met een biertje in de hand maakte hij zomaar een gezellig praatje, en nog een praatje, en nog een praatje. Ik besloot maar eens in te grijpen en introduceerde hem aan de twee heren die het verzoeknummer hadden aangevraagd. Een echt vriendschapsnummer. “Hey, ken ik jou niet ergens van….?” vroeg Stef aan een van de heren. ….Huh? “Dat krijg ik wel vaker te horen…”, stamelde onze vriend een beetje van zijn stuk gebracht. En daar ging Stef weer heen, een praatje te maken met de volgende ploeg mensen in de bar die daar blijkbaar om verlegen zaten. 

Ineens herinnerde ik me een zin die Stef in verschillende nummers zingt: “ik tover met woorden…” Dat was het; hij is de Tovenaar en wij waren betoverd! Ik zag de sterretjes nog rond de hoofden van mijn vrienden dartelen! Snel keek ik om me heen. Het overkwam iedereen die naar hem luisterde! 

Hoe kon ik een keer brengen in deze oervervelende wisselwerking waar Stef zich waarschijnlijk zo vaak in verloor? Slecht in staat zich bij zoveel lamlendige adoratie te beheersen. Hoe kon ik nu voor zorgen dat deze avond net zo memorabel voor hem als voor mij zou worden?

Ik liep op ‘m af, duwde de bewonderaars met tollende ogen opzij en zei: Houd je bek, kom dansen! (of iets aardiger; zo’n grote mond heb ik nu ook weer niet)

En daar, midden in de foyer, tussen de door betovering dronken mensen dansten Stef en ik de enige dans die ‘ie kende: de wals. 

Om daarin te slagen moest hij zijn hoofd/mond uitschakelen en zijn lijf gebruiken. De aansturing aan zijn rechter in plaats van zijn linker hersenhelft overlaten. Wat een prachtige dingen kunnen er dan gebeuren. Zoals het een goed idool betaamt, slaagde hij er wonderwel in.

In creatieve sessies van Creatieve Koppen werkt deze onorthodoxe methode ook heel goed: mensen letterlijk in beweging zetten om mentale processen los te schudden. Fysieke beweging is een gateway naar nog onbenut potentieel.

Mijn vriend Berthold vindt dat ik de tekst: Houd je bek, kom dansen op mijn visitekaartje moet zetten. Wat vind jij?