“Wandelen opent de vrije stroom van ideeën, en het is een eenvoudige en robuuste oplossing om het doel van het verhogen van de creativiteit te behalen,” schrijven de auteurs Marily Oppezzo en Daniel Schwartz in hun paper.

Om de invloed van lopen op creatief denken te testen, hebben Oppezzo en Schwartz in een studie deelnemers verdeeld in vier groepen: 1) personen die liepen en toen gingen zitten; 2) personen die zaten en daarna liepen; 3) personen die alleen zaten; 4) personen die binnen versus buiten liepen. De deelnemers kregen twee verschillende tests. De eerste was Guilford’s alternatieve toepassingen test, of GAU (mensen werden gevraagd om te komen met alternatieve toepassingen voor alledaagse objecten in een korte periode van tijd), en de verbinding op afstand Association test, of CRA (mensen kregen drie onafhankelijke woorden en werden gevraagd om te komen met een vierde woord dat elk van hen verbind. Bijvoorbeeld, bij het horen van “huisje, Zwitserse en cake,” een correct antwoord zou worden ‘kaas’).

Over het algemeen zorgt lopen voor verbeterde prestaties op deze creatieve testen. Met name de GAU: 81 procent van de deelnemers vertoonden een verbetering in testscores tijdens een wandeling, ongeacht of zij vóór of na het lopen gingen zitten. De onderzoekers merkten ook dat het effect van het lopen aan bleef houden, zelfs na terugkeer in hun stoel. Mensen die een wandeling hadden genomen bleken een resterende boost te leveren in de testscores.

Hoe werkt het nou precies? Verscheidene theorieën zijn getoetst, waaronder het idee dat lopen en andere vormen van lichte activiteiten neurale verbindingen en plasticiteit in hersengebieden stimuleren waaronder de hippocampus. De hippocampus is betrokken bij leren en het geheugen. Hoewel een groot deel van het onderzoek is gedaan in laboratoria, vinden onderzoekers zoals Arthur Kramer, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, dat hun bevindingen een bredere toepassing hebben.

In één van de studies van Kramer, vonden de onderzoekers dat het nemen van drie 40-minuten wandelingen per week het geheugen en andere aspecten van het cognitieve denken verbeterde bij oudere volwassenen.

Ondertussen vinden Oppezzo en Schwartz dat mensen zelfs minder nodig hebben dan dat. Zij geloven dat zo weinig als 10 minuten per dag lopen de creatieve vaardigheden kan stimuleren, hoewel het exacte mechanisme een mysterie blijft. Schwartz suggereert het volgende: Wandelen leidt de prefrontale cortex af, dat zorgt voor de stroom van informatie, waardoor nieuwe of alternatieve ideeën binnen sluipen. Een andere mogelijkheid van Schwartz: Wandelen verbetert de stemming van mensen, en goede stemmingen leiden ertoe dat mensen meer nieuwe concepten ontdekken.

Loop dus elke dag bewust minimaal 10 minuten om je creativiteit te stimuleren en natuurlijk om je stemming te verbeteren. Ook al heb je het druk. Probeer toch die 10 minuten te lopen om je dag tot een succes te brengen.