Het leuke is dat je gebruik kunt maken van deze, in computer termen genoemde, idle time. Dit kan door bewust om te gaan met het bestaan van het impliciete en expliciete systeem van je brein. Hoe het werkt, legt Steven Kotler uit:

(http://www.stevenkotler.com/).

“Wanneer het expliciete systeem actief is, praten dicht bij elkaar gelegen neuronen met elkaar. Is het impliciete systeem actief, dan praten afgelegen hoeken van het brein met elkaar. Creativiteit is afhankelijk van deze meer wijd verspreide netwerken.”

Simpelweg kun je stellen dat de dicht bij elkaar gelegen neuronen met elkaar ‘spreken’ volgens de wetten van logica en deze is verbonden aan ons bewustzijn. Dat betekent dat we een gedachte kunnen verklaren. De communicatie tussen verder gelegen neuronen is op vlak van intuïtie en ervaring. Het is lastig om een gedachte te verklaren, het blijft vaak bij ‘een gevoel’.

Tijdens je slaap kun je gebruik maken van je impliciete patroonherkenning en komen tot gedachten die je volgens logisch redeneren heel moeilijk of zelfs niet had kunnen bedenken.

Hierbij 2 tips om zo zoveel mogelijk effect te halen uit een goede nacht slaap.

Een inspirerend boek op het nachtkastje

Lees voor je gaat slapen een goed boek. Maakt niet uit wat het is, fictie, een biografie of een business boek. Het lezen van een boek zorgt ervoor dat je het hoofd vult met ideeën en inspiratie die ’s nachts wordt verwerkt. Daarmee bereid je jezelf voor op een nieuwe dag.

Denk bewust na over een vraag die je bezig houdt

Wanneer je worstelt met een vraag en niet tot een oplossing komt, focus je dan vlak voor je gaat slapen op deze vraag. Doordat de vraag vers in je brein zit, wordt deze ’s nachts verwerkt. Er bestaat daarbij een kans dat je tijdens je slaap verbindingen legt die je, weer bij bewustzijn, helpen om tot een antwoord op de vraag te komen. Stel jezelf, terwijl je in bed ligt, letterlijk de vraag die je bezig houdt en sta de volgende dag open voor je gevoel.

Weltrusten!