Maar dat terzijde. Zoals ik eerder al omschreef, richt ik mijn onderzoek op het managen van creativiteit in multidisciplinaire teams. Meerdere disciplines betekent vaak verschillende typen mensen, dus verschillende denk- en werkwijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil in ontwikkeling van linker- en rechterhersenhelft. 

Kunstenaars hebben over het algemeen een beter ontwikkelde rechter hersenhelft. Een aantal kenmerken van de rechter hersenhelft zijn inventiviteit, empathie, het grote plaatje zien en het vermogen om de context van dingen te zien en begrijpen. De linker hersenhelft heeft andere kenmerken, zoals logica, lineair en analytisch denken en het hanteren van een stappenplan. 

Terug naar het onderzoek. Dit bestaat namelijk niet alleen maar uit het neuzen in boeken: ik ben ook zeer benieuwd naar de praktijk. Ik heb daarom inmiddels aardig wat interviews op de planning staan met mensen die ervaring hebben met creativiteit in multidisciplinaire teams. Maar naast interviews, wil ik ook graag met eigen ogen zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ik ben daarom laatst aanwezig geweest bij een creatieve sessie georganiseerd door Creatieve Koppen. Tijdens deze sessie heb ik als buitenstaander observaties gedaan, zonder deel te nemen. Enorm interessant om te zien hoe de sessies begeleid worden en hoe de groep hierop reageert. Leuk om te zien ook, hoe Creatieve Koppen omgaat met het linker- en rechterhersenhelft fenomeen, zoals ik hierboven omschreef. Door deelnemers opdrachten te geven waarbij zij zowel moeten tekenen als schrijven, worden beide hersenhelften geactiveerd. Een eenvoudig en subtiel trucje, maar het werkt! 

Ik ben benieuwd hoe andere managers en facilitators te werk gaan en wat zij te zeggen hebben over het onderwerp van mijn onderzoek. Maar eerst nog maar even terug naar dat oerwoud van papierwerk. Wordt vervolgd…