We vinden het soms lastig om ruimte weg te nemen. We hebben het ook allemaal erg druk en we willen zeker niet de druk opvoeren. Straks krijgen we nog stress. Stress is op zich niet erg. Te veel stres wel. In onze methodiek van creativiteit gebruiken we korte opdrachten en de stress om juist mensen in een creatieve modus te krijgen. Ruimte wegnemen wil ook zeggen dat je minder ruimte gebruikt en dus dat je ruimte over houd…

Als je meer ruimte krijgt dan gaan mensen iets anders doen of langer over iets nadenken. Bij creativiteit gaat het juist om iets bijzonders te bedenken. Als je nadenkt dan ben je meestal iets logisch aan het beredeneren. Dat willen we niet altijd. Daarnaast willen we dat mensen bij de essentie komen en blijven. Hoe meer ruimte mensen krijgen hoe breder de scope meestal wordt gemaakt. Daarom korte opdrachten.

Hoe bereik je 50% van de Rotterdammers binnen 1 dag? Deze opdracht is zowel in drie uur als in drie minuten te kraken. Als je maar duidelijk de kaders meegeeft. Bijvoorbeeld: geen open deuren en met een maximaal budget van… Relatief gezien is het resultaat in 3 uur niet 60 maal meer of beter dan drie minuten.

Helemaal goed is het als je de opdracht eerst in 3 minuten laat kraken en vervolgens na een paar uur of de volgende dag nog een keer dezelfde opdracht geeft. In de tussentijd heeft het onderbewuste ook de ruimte om het te processen en verbanden te gaan leggen.

Creative Challenge
Afgelopen september heeft Creatieve Koppen tijdens de Creative Challenge met 30 deelnemende koppen de cases van 9 opdrachtgevers gekraakt. De komende weken volgt een serie blogartikelen waarin we onze tips en geleerde lessen met je delen. Vandaag deel 4 over het geven van ruimte.