Innovatie Sprint: Toekomst van de Tram

Twee belangrijke regionale openbaarvervoersbedrijven in de Rotterdam en Den Haag bundelen hun innovatiekrachten en buigen zich onder begeleiding van Creatieve Koppen over de toekomst van de tram.

‘Met Creatieve Koppen hebben we in korte tijd scherp gekregen welke richting de toekomst van de tram zal inslaan en welke elementen we nog verder moeten onderzoeken om slimme keuzes te maken met business waarde.’

Peter Smit (HTM) & Lesly Broekaart (RET), HTM & RET

Situatie

De opdrachtgevers met wie we deze case hebben aangepakt zijn de twee openbaarvervoersbedrijven RET en HTM. Ze zijn belangrijke regionale spelers bij het verwezenlijken van de vervoersopgave in de Metropoolregio Rotterdam en Den Haag en werken op gebied van innovatie samen.

Project

De tram is een belangrijk vervoersmiddel in de metropoolregio Rotterdam en Den Haag. Waar de metro vooral wordt gebruikt voor het snel afleggen van lange afstanden en de bus voor de fijnmazige ritten binnen de wijk, richt de tram zich met name richten op de vervoersbehoefte binnen de stad en tussen de verschillende wijken. Om aan deze behoefte te kunnen voldoen willen RET en HTM meer inzicht in welke mogelijkheden de huidige innovaties & nieuwe ontwikkelingen bieden voor het inzetten van de tram en hoe het bestaande tramsysteem zich kan ontwikkelen.

Resultaat

Met ondersteuning van Creatieve Koppen hebben RET en HTM in drie creatieve sessies toegewerkt naar:

  • Het in beeld brengen van de mogelijkheden voor de toekomst van de tram en
  • Het definiĆ«ren van de top-2 ontwikkelingen waar de twee vervoersbedrijven gezamenlijk op willen doorpakken in een innovatiesprint/innovatieproject.

Dit eindresultaat is bereikt door een het combineren van een strakke regie, heldere analyse en creatieve brainstorms om de breinen van de deelnemers aan het werk te zetten en niet te kiezen voor de meest voor de hand liggende ontwikkelingen.