Het boek draait om 10 belangrijke zaken die je helpen meer creatief te zijn. Sommige heel simpel en logisch, andere minder vanzelfsprekend en allemaal teruggebracht tot praktische tips. Kleon heeft het geschreven als tips aan de jongere versie van zichzelf. Een boek vol zaken die vallen onder den noemer ‘had ik dat maar eerder geweten’. Het is daardoor een concreet en bondig geschreven boek wat gemakkelijk weg leest. Hieronder een paar mooie voorbeelden.

Schrijf het boek dat je wilt lezen

Schrijf zowel het papieren boek als het boek van het leven dat je wilt lezen.
Cariere advies van Kleon is gelijk als advies over het schrijven van een nieuw boek. Schrijf niet een boek over iets wat je al weet, maar schrijf een boek over iets wat je wilt weten. Maak de volgende stap in je cariere niet op basis van wat je nu goed kunt, maar denk na over “wat zou een mooier verhaal zijn?”.

Gooi niets weg

Achteraf kun je pas bepalen of iets waardevol is of niet.
In het hoofdstuk over hobbies en side-projects geeft Kleon aan dat het belangrijk is om ‘andere’ zaken te doen. Focus niet op één groot doel maar bewandel meerdere paden. Stop nooit definitief maar focus op andere zaken. Je kunt namelijk altijd achteraf pas bepalen of dat verstandig was of niet.

“You can’t connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards.” — Steve Jobs


Kopieer, kopieer, kopieer

Een perfecte kopie bestaat toch niet…
Met onze creatieve sessies zeggen we het vaker. De kans dat je iets werkelijks nieuws bedenkt is nihil. Zorg dat je goed kijkt naar anderen, leer ervan en pas het vervolgens zelf toe in een andere context. Daarmee kom je tot creatieve, innovatieve inzichten. Kleon quote verschillende grote namen die daar ook een mening over hebben.

“It is better to take what does not belong to you than to let it lie around neglected.” — Mark Twain
“The only art I’ll ever study is stuff that I can steal from.” — David Bowie
“Art is theft.” — Pablo Picasso

Uitgaande van deze quotes lijkt een diverse groep het dus wel eens te zijn dat creativiteit en kunst (in de breedste zin des woords) aan elkaar hangt van kopieren. De naam van het boek is niet voor niets gekozen.

Kleon legt uit hoe ideeën ontstaan. Ideeën worden, net als mensen, op de wereld gezet door ouders. Hij geeft aan dat het verstandiger om je te focussen op één denker (schrijver, artiest, etc) die jij bewondert in plaats van een compleet interessegebied. Zijn tip: zoek alles uit over deze persoon en vind tenminste 3 personen die deze persoon bewondert/bewonderde. Op deze manier bouw je je eigen inspiratie stamboom op. Met deze stamboom weet je waar jouw ideeën vandaan komen en kun je je eigen tak gaan opzetten.

Kleon behandelt nog veel meer zaken als effectief lummelen, de kunst van het weg laten en met je handen werken. Heeft het lezen je interesse gewekt? Post dan op onze Facebook pagina, op een creatieve manier, waarom jij dit boek verdient en like ons. Je maakt dan kans op het boek. We verloten een gloednieuw exemplaar onder de geïnteresseerden.