Iedereen kent Lego – het kleine plastic bouw speelgoed dat pijn doet als je erop stapt. Lego is een goed voorbeeld van een bedrijf dat blijft innoveren.

Oorspronkelijk werd Lego gemaakt met een veerkrachtig plastic dat bekend staat als acrylonitril butadieen styreen (ABS). Later begonnen ze met biologisch afbreekbare kunststoffen op basis van olie. Een paar jaar geleden stapten ze over op het gebruik van polyethyleen op basis van suikerriet, wat een stuk duurzamer is.

Dus hoe verhoudt dit verhaal over Lego zich tot een innovatiesoftware? Een innovatie software is een geweldig hulpmiddel waarmee je betrokken bent bij het innovatieproces van je organisatie van ideation tot implementatie.

Simpel gezegd, als Lego jaren geleden een innovatiesoftware gebruikte, hadden ze misschien de ontwikkelingstijd kunnen verkorten en waren er meer innovaties geweest.

Wat is innovatiesoftware?

Om beter te begrijpen wat een innovatiesoftware is, moet je begrijpen wat innovatie voor organisaties betekent:

“Innovatie is het proces van het realiseren van nieuwe producten, processen, proposities of bedrijfsmodellen om toegevoegde waarde te creëren voor klanten en/of medewerkers.”

Wanneer je innovatie toepast bij je organisatie, biedt het volop mogelijkheden om concurrerend te blijven in de markt, indirecte kosten te verlagen, winst te verhogen en nieuwe kansen te krijgen in nieuwe en verschillende markten.

Dit is waar een innovatie software op aan sluit.

Het belangrijkste doel van een innovatiesoftware is om je organisatie te helpen om een stap vooruit te maken op gebied van innovatie door innovatieve ideeën te genereren, te beoordelen en de beste te implementeren.

Om dat doel te bereiken, moet een goed innovatieplatform het innovatieproces kunnen ondersteunen en helpen leiden door middel van de samenwerking en georganiseerde selectieprocessen waardoor de best mogelijke ideeën worden gegenereerd.

Een goed voorbeeld hiervan is een innovatiedashboard. Een dashboard vertelt je het verhaal van het innovatietraject van je organisatie, compleet met relevante informatie. Het geeft je een overzicht van de huidige innovatiesituatie van de organisatie.

Hierbij een voorbeeld:

innovatie dashboard

Wanneer je de innovatiesoftware motor uitwerkt, zie je specifieke versnellingen die zijn ontworpen om je te helpen met:

  • Ideeën verzamelen
  • Het selecteren van de beste ideeën
  • Het betrekken van de edewerkers, klanten en de markt
  • Managen van het innovatieportfolio
  • Succes meten
  • Optimaliseren van het innovatieproces en de bedrijfswaarde

Wil je meer weten over de specifieke toepassingen van de innovatiesoftware, de voordelen en het gebruik van de innovatiesoftware en waarom je een innovatieplatform nodig hebt? Lees het volledige artikel.