Wat is het eerste waar je aan denkt bij het woord innovatie? Is het dat nieuwe revolutionaire product of service? Is het dat nieuwe idee die de wereld moet gaan veranderen, zoals Apple dat deed bij het presenteren van de eerste iPhone of nog langer geleden toen de eerste computer werd ontwikkeld? Is het die nieuwe zelfrijdende auto of een service zoals Uber of Airbnb? Het zou kunnen dat een van de zojuist genoemde producten of services in je gedachten voorbijkwamen, maar innovatie kan door meer omschreven worden dan alleen producten en services. Natuurlijk zijn deze producten en services revolutionaire ideeën waar je als eerst aan denkt als je de vraag krijgt om te benoemen wat het eerste is waar je aan denkt als je aan innovatie denkt, maar innovatie is meer dan revolutionaire ideeën. Door het lezen van dit artikel begrijp je beter wat innovatie is!

Innovatie is het structureren van creativiteit en het opleveren van concrete resultaten

Als mensen worden gevraagd om nieuwe innovaties te bedenken, maken ze vaak de fout om te denken aan nieuwe technieken of producten, maar innovatie kan je ook terugvinden in andere vakgebieden. Innovatie kan worden toegepast in alle vakgebieden en alle organisaties. Echter, er zijn ook voorbeelden waar niet snel aan wordt gedacht wanneer er over innovatie wordt nagedacht, een voorbeeld hiervan is een nieuw financieel model, wat net zo innovatief kan zijn als het ontwikkelen van een nieuwe smartphone. Om een beter beeld te creëren van waar innovatie toegepast kan worden hebben wij vier segmenten gecreëerd. Deze segmenten bestaan uit financiën, producten, processen en markten.

Definitie van innovatie

“Innovatie is het proces dat zich focust op het realiseren van nieuwe producten, processen, proposities, of businessmodellen om waarde te creëren voor klanten en/of medewerkers”

Het meest belangrijke onderdeel van deze definitie is het creëren van waarde voor klanten en/of medewerkers. Als het geen waarde oplevert dan is het alleen een idee, maar op het moment dat het waarde toevoegt dan veranderd het in innovatie. Om waarde te kunnen creëren is het van belang om de eindgebruikers vanaf het begin te betrekken in het innovatieproces. De innovaties worden ontwikkeld voor de eindgebruikers en door ze vanaf het begin in het innovatieproces te betrekken verzeker je tevredenheid.

Voor de organisatie is innovatie een investering die waarde op moet leveren. Echter is er eerst een investering nodig voordat het wat gaat opleveren. Het is belangrijk om je te realiseren dat innovatieprocessen goed uitgevoerd moeten worden en dat als dit wordt gedaan innovatie ervoor kan zorgen dat het veel waarde op kan leveren voor de organisatie. Bovendien, is het afhankelijk van het type innovatie, dit betekent dat de tijdsduur van het innovatieproces lang kan duren voordat de investering iets oplevert.

Drie types van vernieuwing

Om meer inzichten te geven in de definitie van innovatie onderscheiden we drie types van innovatie in het domein van vernieuwing.

Invention omschrijft bedrijven die hun eigen research en development uitvoeren, met als doel om nieuwe inventies te produceren. Innovation neemt normaal gesproken niet de vorm aan van een Invention, maar het kan wel. Het doel is echter om iets nieuws te introduceren in de organisatie wat al bestaat in de wereld, maar wat nieuw is voor de organisatie of de klanten. Improvements zijn projecten die de producten, services, en/of processen van je organisatie verbeteren.

Om de verschillende types van innovatie beter te omschrijven introduceren we een voorbeeld bedrijf genaamd Innovationlands. Innovationlands is een relatief nieuw themapark gelegen in Rotterdam en het heeft drie jaar geleden zijn deuren geopend. Het bedrijf zal de drie verschillende types van innovatie introduceren om de concepten duidelijker maken. Een Improvement voor Innovationlands zou zijn om de onderhoud processen uit te besteden aan een onderhoudsbedrijf. Een voorbeeld van een Innovation zou zijn als het bedrijf een nieuw wachtrij systeem zou introduceren. Dit wachtrij systeem is een ticketmachine die bezoekers een ticket geeft met daarop een specifiek tijdstip wanneer ze de attractie kunnen bezoeken. Een Invention voor Innovationlands zou zijn als ze een nieuwe achtbaan introduceren die onderwater gaat door een doorzichtige glijbaan/buis. Deze achtbaan, inclusief de doorzichtige buis, geeft bezoekers de mogelijkheid om de onderwaterwereld te zien en om achtbanen op een geheel nieuwe manier te ervaren.

Three horizons model

Het model van de drie types van vernieuwing geeft een opstapje naar de three horizons model. Dit model bestaat uit de volgende horizons: Incremental Innovation, New Innovation en Disruptive Innovation. Het bereik van de verschillde horizons is gebaseerd op het niveau van Technology & Solution newness en Market & Customer newness. Er zit een overlap tussen de twee modellen, de Incremental Innovations kunnen gezien worden als de Improvements beschreven in model van de drie types van innovatie, de New Innovation kunnen gezien worden als de Innovations, en de Disruptive Innovation kan gezien worden als de Inventions.

Incremental Innovations kunnen omschreven worden als activiteiten die goed bekend zijn binnen de organisatie en die op één lijn zitten met het huidige beleid. New Innovations zijn innovaties die nieuw zijn voor de organisatie, het omschrijft iets dat al bestaat wat vervolgens wordt geïmplementeerd in de organisatie. Disruptive Innovations zijn innovaties die nieuw zijn voor de industrie. Deze categorie introduceert geheel nieuwe elementen en kan ook omschreven worden als radicale innovaties.

Wat kan innovatie doen voor jouw bedrijf?

Beide modellen geven inzichten in de definitie van innovatie, ze geven de mogelijkheid om je bedrijf te positioneren en ze zorgen ervoor dat je beter kan begrijpen wat innovatie is. Maar wat kan innovatie doen voor jouw bedrijf? Innovatie biedt jouw bedrijf de mogelijkheid om competitief te blijven in de markt, om kosten te verlagen, om omzet te verhogen en het biedt mogelijkheden in nieuwe markten.

Oke, duideklijk. Waar begin ik?

We hopen dat dit artikel ervoor heeft kunnen zorgen dat je beter begrijpt wat innovatie is. Als je meer zou willen weten over hoe je innovatie kan toepassen in jouw bedrijf, lees dan de andere artikelen op de website van Creatieve Koppen.

Ben je geïnteresseerd in innovatie en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Volg dan onze artikelen en neem contact met ons op zodat wij je kunnen helpen om de volgende stap te nemen richting continu succesvolle innovaties.