Creativiteit werkt niet anders dan het TV programma

Een mooie parallel met het programma is te trekken met creativiteit en de hersenen. Zie de verbindingen in je hersenen die je veel gebruikt als de snelwegen van je hersenen. Deze snelwegen zorgen ervoor dat je repeterende zaken snel en efficiënt uitvoert. Een voorbeeld van zo’n snelweg is het elke dag rijden naar je werk of het doen van de afwas. Je hoeft er niet bij na te denken en doet veel onbewust. Ideaal om productief te zijn, maar je het brengt je niet tot iets nieuws. Naast de snelwegen liggen echter onontgonnen gebieden waar nog geen wegen (verbindingen) liggen en waar de mooiste, meest briljante ideeën kunnen ontstaan. Je weet het alleen niet omdat je alleen over de snelweg rijdt.

De paden op, de lanen in!

Door een groep mensen in een goed opgezette creatieve sessie te faciliteren, stimuleer je ze om ‘weg van de snelweg’ te gaan. ‘De paden op, de lanen in’ is hier dus van toepassing, om nog een andere klassieker aan te halen. De deelnemers worden gestimuleerd om buiten hun kaders, weg van hun snelwegen te denken over de materie. Dit in combinatie met elkaars ideeën leidt tot de meest briljante oplossingen voor vraagstukken.

Zoals Einstein al zei “Logisch denken brengt je van A naar B, creatief denken brengt je overal.” Ook weg van de snelweg…