Orde in de chaos
Een rommelige kamer is voor de meeste mensen aanleiding om te gaan opruimen. Als iets belangrijks ons dwarszit, zoeken we naar structuur of een oplossing. We scheppen orde in de chaos om de situatie de baas te kunnen zijn. Sommigen accepteren de chaos en passen zich snel aan. Anderen raken in paniek en slaan op de vlucht. Of erger, ze gaan op de vuist. In dat geval proberen ze de chaos om te zetten in een situatie die beheersbaar voor ze is.

Scherp en alert
In onze creatieve sessies kiezen we voor een gestructureerde aanpak. Chaos houdt de deelnemers scherp en alert. Zodra iemand denkt dat hij/zij het onderwerp onder de knie heeft, zetten we hem/haar op het verkeerde been. Op de scheidslijn tussen het vertrouwde en onbekende zijn mensen namelijk het meest creatief.

Interventie:
Je herkent het misschien wel: je zit in een sessie. Het ene na het andere idee borrelt bij je op. Totdat één idee blijft hangen. Het laat je niet meer los, je kunt aan niets anders meer denken. Dat is precies het moment waarop de cursusleider ingrijpt. Recht voor zijn raap vertelt hij je dat het een waardeloos idee is, dat meteen in de prullenbak kan. Of hij maakt je onomwonden duidelijk dat je idee al eerder bedacht is. Door je opa bijvoorbeeld. Hij gebruikt klare taal en helpt je af van je briljante ingeving, waardoor je weer ruimte krijgt voor nieuwe. Dat is zijn taak en daarvoor ben je immers gekomen, voor nieuwe inzichten en ideeën. Pas naderhand bepaal je welk idee zinvol is en kans van slagen heeft. Hoe zo’n interventie precies in zijn werk gaat, kun je ook lezen in dit verslag van een deelnemer: Sluit je ogen… verslag van een creatieve sessie door een deelnemer. Hij vertelt hoe wij de deelnemers hebben geprikkeld met een interventie in de creatieve sessie.

De moraal van het verhaal
In een echt creatieve sessie is chaos nodig om te komen tot resultaat. Geef je deelnemers de feedback die ze nodig hebben en ga een beetje vuurwerk niet uit de weg. Zorg voor een strakke regie, zonder je deelnemers te commanderen. Wees duidelijk, maar blijf je zelf. Daarmee bereik je het beste resultaat weten we uit eigen ervaring en die van onze deelnemers.

En dan dit nog: na afloop leggen wij onze deelnemers altijd uit waarom we wat hebben gedaan. Daaruit ontstaan vaak de mooiste gesprekken. Tijdens onze creatieve sessies vertellen we ook vaak waarom we bepaalde werkvormen en interventies toepassen. Soms vooraf, meestal naderhand.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]