Wanneer heb jij voor het laatst gedurende een werkdag een half uur niet naar een telefoon – of computerscherm gekeken? Echt ononderbroken na kunnen denken? Weet je eigenlijk wat er met je gebeurt als je een uurtje de tijd neemt om stil te staan?

BREKEND: Je hersencapaciteit is niet onbeperkt
Feit: de verwerkingscapaciteit van je hersenen is ongeveer 120 bits per seconde. Dat betekent dat je het nauwelijks kunt volgen als twee mensen tegelijk tegen je praten. Elk bericht en elke update die je ziet, vragen capaciteit van je hersenen. En die capaciteit is dus niet onbeperkt: elke interruptie gaat de strijd aan met andere belangrijke dingen die je hersenen doen. Zoals onthouden waar je je sleutels hebt neergelegd, wat je dit weekend hebt gedaan of dat je iemand nog een document zou sturen.

Interrupties: goed of slecht?
Misschien vind jij het wel heerlijk, constant op de top van je hersencapaciteit opereren. Ben jij een van die mensen die het beste werkt onder druk. Dat kan. En er zijn ergere dingen dan vergeten waar je je sleutels hebt neergelegd. Bovendien zijn interrupties niet altijd slecht voor je creativiteit. Zie je hersenen als een verzameling wegen, paadjes, omleidingen en heel veel onbekend terrein. Meestal bewandel je de noodzakelijke paden om snel en effectief je doel te bereiken. Als je even van je pad wordt gebracht door een interruptie, of een misstap maakt door de hoge druk, dan kan die omleiding tot een inzicht leiden op een stukje onbekend terrein.

Je kent het gevoel misschien wel dat je vlak voor een deadline tot een originele oplossing komt. Best creatief toch? Dus wat is dan het probleem? Wat goed is om je te realiseren, is dat die creativiteit wellicht meer op het toeval van een “misstap” berust en in mindere mate door jou zelf is gecreëerd. Als je dat onbekende terrein van ideeën echt wilt ontdekken, is het weleens goed om bewust van het pad af te gaan en je daarbij niet te laten storen.

Elke pling kost je een kwartier
Elke keer als je wordt gestoord, duurt het zo’n 15 minuten voordat je hersenen weer gefocust zijn op waar je mee bezig was. Constant op de hoogte zijn is dus een killer voor je productiviteit. Maar óók voor je creativiteit. Elke interruptie voorkomt dat je hersenen in de juiste ruststand komen om inspiratie op te doen op het onbekende terrein.

Wellicht is het je weleens opgevallen dat je vaker “creatieve” momenten hebt buiten kantoor, zoals in de auto, onder de douche of tijdens het hardlopen. Dit zijn momenten waarop je hersenen in die ideale staat komen voor het bedenken van nieuwe ideeën: een flow, waarbij je hersenen ontspannen zijn en toch een bepaalde focus hebben. Het is iets wat maar weinig mensen (slechts 10%!) op kantoor ervaren. Door constant “aan” te staan, saboteer je dus eigenlijk je vermogen om nieuw terrein te verkennen en daarmee jezelf te verbeteren. Zonde, vooral als je een verschil wilt maken.

Succesvolle mensen gaan offline
Het goede nieuws is dat je niet meteen een aanvraag hoeft in te dienen voor een douche op kantoor. De douche en de auto hebben weinig te maken met jouw creativiteit. Waar het om gaat is dat je ontspannen bezig bent met 1 ding dat niet te moeilijk is. En dat je interrupties uit zet. Die situatie kun je goed creëren. Succesvolle mensen met goede ideeën zijn vaak diegenen die durven stil te staan. Ze durven zich even af te sluiten van de snelheid van de dag. Om hun gedachten op ontdekkingstocht te laten gaan, bewust van het pad af. Van de doodlopende weggetjes tot de mooie uitzichten. Puur om te ontdekken wat er allemaal te zien is.

Ons advies voor jou deze week: Ga offline en zet jouw tent eens op op onbekend terrein. Plan dat half uurtje creativiteit. Laat je niet storen. Zet je wekker, zodat je onderweg niet op de klok hoeft te kijken. En kijk waar je gedachten je brengen.

Happy creative thinking!