Innovatie proces voor innovatie succes

Creatieve Koppen Innovatie proces model

Wij houden er van om het proces van innovatie praktisch te maken. Daarom hebben we een model met concrete stappen ontwikkeld.

Start

Voordat een idee het innovatieproces in gaat, wordt het eerst de innovatie, business case (light) en het team gevalideerd. Na validatie start het innovatieproces.

1. Problem Finding (PRF)

Stap 1 wordt in organisaties vaak overgeslagen, maar is wel de meest cruciale stap om een innovatie ook echt te kunnen laten slagen. Scherp achterhalen wat het echte probleem is dat opgelost moet worden. Zonder aannames. Het resultaat is een gevalideerd ‘problem canvas’ inclusief ‘problem statement’. Zodat je het resultaat van de vervolgstappen altijd kunt blijven toetsen aan het initiële probleem.

2. Solution Finding (SOF)

Het genereren van zo veel mogelijk ideeën met een zo divers mogelijke groep (medewerkers, klanten, externen en andere stakeholders), selecteren / categoriseren van de beste ideeën en het ontwikkelen van concepten. Het resultaat is één of meerdere gevalideerde concepten inclusief ‘solution canvas’.

*We hebben een toolbox ontwikkeld vol met innovatiecanvassen; overzichtelijke onepagers die de essentie samenvatten en makkelijk te delen zijn met stakeholders

3. Experiment (EXP)

In deze fase wordt het concept in een experiment omgezet en in een variant getoetst of doorontwikkeling haalbaar is. Denk aan technische haalbaarheid, maar ook aan toetsing op bijv. juridische regelgeving of financiële haalbaarheid. Dit uit zich uiteindelijk in een ‘Proof of Concept’.

4. Business Case (BUC)

Na een succesvol experiment wordt een business case gemaakt waarin ook het financiële plaatje compleet wordt. Samen met het resultaat van het experiment, de business case en het plan van aanpak voor development en delivery start de development van de innovatie.

5. Development (DEV)

Het ontwikkelen van de innovatie tot het gewenste resultaat wordt ingericht op basis van de innovatie zelf. Dit kan traditioneel met een watervalmethode (eindresultaat is duidelijk) of op basis van flexibelere methodes zoals Lean, Agile, Scrum (eindresultaat is minder duidelijk). Regelmatig wordt het resultaat gevalideerd door de doelgroep, stakeholders en sponsor.

6. Delivery (DEL)

Het doel is om de oplossing geïmplementeerd en geadopteerd te krijgen. Delivery is voltooid als de eindgebruiker het resultaat met een 8+ waardeert. Vaak wordt eerst een pilot uitgevoerd.

Wij helpen graag jullie organisatie verder met het organiseren en realiseren van innovatie binnen je organisatie. Lees meer over hoe wij dat doen op de pagina innovatieontwikkeling.

Onze visie op innovatie

Innovatie is het ontwikkelen van een nieuw product, proces, markt of businessmodel met als doel het leveren van praktische en commerciële waarde voor klanten en/of medewerkers. Innovatie begint bij een idee of probleem. Innovatie eindigt als de eindgebruikers een 8+ als waardering geven. Daarna is de innovatie een onderdeel van operatie geworden.

[fusion_fontawesome icon=”fa-search” size=”100px” flip=”” rotate=”” spin=”no” alignment=”center” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” circle=”yes” iconcolor=”#ff6a00″ circlecolor=”rgba(51,51,51,0)” circlebordercolor=”rgba(51,51,51,0)” animation_type=”” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” /]

Wat kunnen we voor jou betekenen?