Een gebrek aan focus wordt altijd geassocieerd met een gebrek aan vooruitgang. Dat komt omdat de energie en andere middelen die aan innovatie besteed moeten worden, vaak ontbreken of niet voor de juiste bedrijfsdoelen gebruikt worden.

Daarom is het nuttig om de verschillende typen innovatie te kennen. Wanneer een idee alle vlakken raakt, is het moeilijk om te concentreren op een enkel gebied. Je zult in de verleiding komen om alles tegelijkertijd aan te willen pakken.

Het idee moet je kunnen koppelen aan één vorm van innovatie. Als je alle vormen van innovatie kent, zal je betere sponsors en teams kunnen vinden en je middelen op de juiste manier toewijzen.

Wat zijn de typen innovatie?

Innovatie gaat bij veel mensen over het vinden van het “coolste nieuwe ding”. De meeste mensen denken dat innovatie altijd gaat over een “nieuw product” of “nieuwe technologie” die de markt op zijn kop zal zetten.

De waarheid is daarentegen dat innovatie kan worden toegepast op veel gebieden, belangen en disciplines. Het omvat meer dan slechts “baanbrekende ideeën”.

Bij Accept Mission definiëren we innovatie als volgt:

“Innovatie is de ontwikkeling van het realiseren van nieuwe producten, processen, proposities of bedrijfsmodellen om waarde toe te voegen voor klanten en/of medewerkers.”

Deze definitie toont hoe innovatie gaat over alles wat waarde toevoegd voor je klanten en medewerkers, niet alleen over een nieuw product.

In een boek van Larry Keeley uit 2013 wordt er een enigszins controversieel onderwerp aangesneden: dat de beste manier om te falen bij innovatie is om (alleen) aan productinnovatie te doen. Zoals je wellicht al weet, voegen nieuwe producten zelden waarde toe en de meeste van deze innovaties mislukken.

De titel van het boek is “The Ten Types of Innovation”. Larry heeft een eenvoudige manier gevonden om innovatie te classificeren in tien soorten en om iedereen die betrokken is te leren dat innovatie meer is dan alleen productinnovatie.

artikel playcard

Laten we, om het makkelijker te maken, zijn classificatie beperken van tien naar vier typen:

  • Financiën: Hoe verdient je organisatie geld (nieuwe bedrijfsmodellen, manieren om te betalen, of producten of diensten) en met wie innoveer je (netwerk).
  • Proces: Hoe worden de producten ter beschikking gesteld (productie en verkoop van het product). Dit heeft ook betrekking op de innovatie van materiële en immateriële activa zoals talenten en leiderschap.
  • Product: Alles wat te maken heeft met het product, de productlijn en de service.
  • Levering: Innovatie van de distributie, merk en klantbetrokkenheid.

Wil je meer weten over de vier type innovatie? Lees hier het artikel verder

Betere focus leidt tot betere resultaten

Een laserfocus geeft betere resultaten doordat je de resources toewijst aan de juiste doelen. Aan de andere kant betekent dit niet dat je niet aan meerdere soorten innovaties kunt werken.

Naarmate je organisatie groeit, zal je te maken krijgen met verschillende soorten innovatie om te kunnen groeien. Je kunt niet op één gebied focussen – er moet een evenwicht zijn. Het is belangrijk dat je weet aan welk innovatietype je werkt, zodat je kunt beginnen met het einddoel in gedachten.

Volgende stappen: De innovatie-ideeën die zijn gegenereerd, vallen binnen verschillende typen innovatie. Daarom is het belangrijk dat je gemakkelijk door elk gegenereerd idee kunt gaan, zodat je ze beter kunt managen.

Dit is waar onze software tool je kunt helpen.Het kan je helpen bij het managen van elk innovatietype dat gegenereerd wordt met behulp van onze inbox, projecten, ideation, en selection functies.

Meer weten over de vier innovatie typen? Lees hier het artikel verder

Ontdek hoe innovatiesoftware Accept Mission het innovation- en ideamanagement van jouw organisatie kan optimaliseren.