Iedereen weet dat innovatie voordelen oplevert. Maar hoe zit het met de risico’s die het met zich meebrengt? Wat veroorzaakt ze? En wat kun je doen om ze te verminderen? In dit artikel leest u meer over wat een innovatierisico is, wat de soorten zijn en welke maatregelen u kunt nemen om deze effectief te beheersen.

Wat is innovatierisico?

Innovatierisico gaat over waarschijnlijkheid en repercussies. Het verwijst naar de waarschijnlijkheid van een ongewenst gebeuren dat het innovatieproces in een bepaald tempo of op een bepaald moment kan beïnvloeden.

Het gaat ook om alle ongunstige omstandigheden die het succes van een bepaalde innovatiemaatregel of project kan beïnvloeden. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat een bepaald concept niet werkt zoals je had verwacht?

Stel dat de kans dat dit gebeurt groot is. In dat geval kan het innovatieteam verschillende tegenslagen ervaren die hen zouden kunnen dwingen een andere richting in te slaan of het project helemaal uit te stellen. Voor het bedrijf betekent dit verspilde middelen, moeite en tijd.

Worsening financial condition seen through stocks

Hoewel dit scenario nog niet is gebeurd, zorgt de perceptie van mislukking ervoor dat dit idee niet wordt geïmplementeerd. Op een gegeven moment kan het bedrijf een specifieke reeks noodmaatregelen bedenken om dit aan te pakken en verder te gaan met zijn visie.

Maar voor de meeste bedrijven, met name voor degenen die vasthouden aan het vermijden van risico’s, is een dergelijke actie misschien niet de moeite waard om veel tijd aan te besteden, dus besluiten ze in plaats daarvan voor een ander idee te gaan.

Met andere woorden, ondanks hun negatieve connotatie, zijn innovatierisico’s van groot belang voor organisaties om te evalueren en er kennis van te nemen om verdere schade te voorkomen. Het is cruciaal voor innovatieteams om ze vroeg te ontdekken en te identificeren om zich erop voor te bereiden.

Ze moeten worden besproken in samenwerkingsruimten en vergaderingen, zodat investeerders, belanghebbenden en geautoriseerde leidinggevenden de nodige beslissingen kunnen nemen die een idee ten goede kunnen veranderen.

Waardoor ontstaan ​​innovatierisico’s?

Technisch gezien zijn risico’s onvermijdelijk. Sommige acties kunnen echter onnodige problemen veroorzaken.

Een paar hiervan zijn:

 • Te laat geëxperimenteerd
 • Niet voldoende tijd besteden aan het vinden van het probleem.
 • Doorgaan zonder een probleem echt aan te pakken.
 • Producten maken die de nieuwsgierigheid van mensen alleen maar vergroten in plaats van in te spelen op hun behoeften.
 • Te veel gefocust op technologie.
 • Beslissen met een ontoereikend aantal ideeën.
 • Vanaf het begin geen sponsors erbij betrekken.
 • Weigeren om experts en belanghebbenden op te nemen
 • De businesscase te snel opbouwen

Wat zijn de soorten innovatierisico’s?

Innovatie brengt een aantal risico’s met zich mee. Enkele hiervan zijn:

 • Operationele risico’s
 • Commerciële risico’s
 • Financiële risico’s

Waarom kan het innovatierisico verschillen van andere soorten risico’s?

Innovatie leidt ertoe dat bedrijven bepaalde veranderingen doorvoeren die een revolutie teweeg kunnen brengen in verschillende processen en de manier kunnen verbeteren waarop bedrijven en klanten met specifieke activiteiten omgaan.

Organisaties die graag innoveren, kunnen hun eigen oplossingen, ontwerpen, producten, technologieën, capaciteiten en diensten verbeteren of formuleren die waarde toevoegen aan hun werknemers of klanten.

Omdat innovatie gaat over het overschrijden van traditionele grenzen, bestaat dit complexe proces uit verschillende fasen met verschillende experimenten.

Op voorwaarde dat deze activiteiten resulteren in trial-and-error-situaties, verschilt het innovatierisico van andere soorten risico’s, aangezien organisaties regelmatig fouten verwachten om te bepalen wat werkt en wat niet.

Wat zijn de manieren om innovatierisico’s te beheersen?

Bij innovatie lijkt het soms gewoon niet te lukken om het de eerste keer goed te doen. Ideeën worden van tijd tot tijd aangepast om aan bepaalde vereisten te voldoen, en de risico’s die ermee gepaard gaan, moeten worden beperkt.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een tijdelijke tegenslag niet verhindert dat het concept een product wordt dat waarde toevoegt voor zowel de klanten als het bedrijf. Hier zijn enkele methoden die u kunt gebruiken bij het beheren van innovatierisico’s

 • Evalueer risiconiveaus in de vroege fase van productontwikkeling
 • Pak eerst de grotere risico’s aan, daarna kleinere risico’s
 • Neem elk risico als een kans om te verbeteren

Uiteindelijk is het beheren van risico’s eindeloos. Vooruitgang en risico’s komen soms als een pakket, en door proactief op te letten en ze aan te pakken, kunt u negatieve resultaten voorspellen en obstakels voor innovatie vermijden.

Om risicobeheer eenvoudig te maken, kunt u software gebruiken om innovatieportfolio’s te beheren en een raamwerk tot stand te brengen dat ruw geproduceerde ideeën omzet in echte investeringsmogelijkheden.

Kom meer te weten over wat Accept Mission te bieden heeft door op een feature tour te gaan.