Dit klinkt misschien als een open deur, maar toch ontvangen wij af en toe verrassende reacties van deelnemers in onze trainingen: “Ohw, er komt best wel wat kijken bij het goed managen van innovaties”. Voor ons natuurlijk de normaalste zaak van de wereld, maar ieder begin is lastig. In 2010 zijn wij gestart met het aanbieden van innovatiediensten. We moesten praten als brugman om opdrachten binnen te halen. Onze klanten dachten namelijk dat ze het ook wel zelf konden doen. We kregen eigenlijk alleen de bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld innovaties die stukgelopen waren of innovatieteams die niet meer effectief waren. Of wij er dan maar iets van konden maken. Dat deden we dan ook. In het begin koste ons dat ook heel veel moeite. Gelukkig ontvangen we nu bredere aanvragen en is het makkelijker aan te tonen wat wij als bureau voor toegevoegde waarde hebben. Dat mag ook wel na 8,5 jaar!

De romantiek van innovatie

Persoonlijk denk ik dat innovatie iets is dat iedereen wel wil doen. Het is de magie van iets nieuws bedenken, iets maken wat nog niet bestaat, iets succesvols in de wereld zetten. Ook wordt innovatie vaak geromantiseerd. Beetje hetzelfde dat veel mensen zeggen altijd wel een keer een eigen bedrijf op te willen zetten, een berg willen beklimmen, parachute willen springen of een marathon willen lopen. Innovatie is ook iets bijzonders. Iets presteren dat uniek is en misschien nog nooit is gedaan. Je ergens in willen verliezen om het normale of gemiddelde te overwinnen? Begrijp me goed; ik geloof ook in deze romantiek. Ook weet ik uit eigen ervaring dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is. Achter de victory gaat enorm hard werken, doorzettingsvermogen, niet opgeven, fouten maken, schaamte, en nog veel meer tijd en frustratie schuil. Is dit het allemaal waard? De eerste keer kost het je zo veel kracht en moeite, dat je blij bent dat je resultaat hebt behaald. Dit nooit meer. Het ergste is als je dan stopt. Persoonlijk heb ik dat ook met schilderen. Pas aan het einde van de klus heb ik het echt in de vingers… en dan hoeft het niet meer. Succesvolle innovatie betekent na een eerste victory doorgaan naar de tweede en de derde. De machine beter maken en soepeler laten lopen. Een versnelling zwaarder pakken, evalueren en zelfs anderen achter het stuur zetten.

Innovatie manager innoveert de manier van werken

Goede innovatiemanagers bouwen aan een machine. Zorg dat jouw succes wordt bepaald door een werkend innovatieproces. Pak deze innovatieve manier van werken zelf aan als innovatieproject. Zet je tanden niet in een innovatie zelf, maar zorg dat jouw glory is dat de innovatiemotor steeds iets soepeler loopt. Dat anderen een innovatie uit de grond weten te trekken en gebruik kunnen maken van jouw neergezette manier van werken. Het soepele proces, de canvassen, de afstemming, het ritme. Jij wil een manier van werken neerzetten waarmee mensen binnen de organisatie marathons leren lopen, fitter worden, fouten maken en ervan leren. Dat mensen leren te sprinten als het nodig is. De juiste wegen en mensen vinden om zaken voor elkaar te krijgen.

De opportunisten zijn je tegenstanders

Het spel van innovatie kent ook tegenstanders. Mensen die het spel nog niet kennen en denken: “Ah, geen probleem dat doen we toch gewoon wel even”. “Goed idee laten we gelijk die app maken”, “even een brainstorm doen en dan zijn we er zo uit”, “je hebt toch geen probleem nodig om te innoveren?”, etc. Alles uiteraard goed bedoelt. En als je ervaren bent dan lukt het misschien ook wel. Ik wil zeker niet zeggen dat iedere innovatie aanvoelt als een marathon, maar ik geloof wel dat als je niet getraind bent of weet hoe je dat moet doen dat het resultaat behalen veel tijd en kracht kost. Je hebt het juiste materiaal nodig, een schema, een start en een einde, waterposten, tijd, voorbereiding, planning.

Tot slot

Bijna iedereen kan een marathon lopen. Iedere organisatie kan innoveren als je maar wil en ook de wil hebt om het te organiseren. Wil jij 5 of 10 marathons in een jaar lopen dan betekent dat iets. Wil je innovatie inrichten, zodat jaarlijks meerdere innovaties succesvol opgeleverd worden? Doe dit dan op souplesse en niet op kracht. Kracht kost je kracht. Ontwikkel een manier van werken. Zorg dat je het proces zelf als innovatie ziet. Laat anderen innovaties uitvoeren en geef ze een goed voorbeeld. Een innovatieve organisatie bouw je door samen te werken, te werken aan een manier van werken (proces) en je te laten ondersteunen door de juiste tools en adviseurs.

Wij zetten ons in om innovatiemanagers te begeleiden om hen een kick-start te geven om hun manier van werken snel in orde te maken, zodat zij snel met de eerste innovaties aan de slag kunnen. Het doel hierbij is het innovatiesucces (rendement) te verhogen. Een snellere tijd lopen, minder blessures en een bedrijfsteam dat gezamenlijk een teamprestatie neerzet.
Hoeveel marathons gaan we lopen?