Iedereen weet dat Idea management gaat over het genereren van zo veel mogelijk ideeën van verschillende bronnen. Wanneer je te weinig ideeën hebt, ontbreekt de kwaliteit in het besluitvormingsproces. Ja, het is theoretisch mogelijk om weinig maar goede ideeën te hebben maar dat is hetzelfde als meedoen aan een loterij. Het is geen strategie voor succes. Wanneer je te veel ideeën hebt, is het de uitdaging om de juiste projecten te kiezen die je uit gaat voeren. Door het ideeën genereerproces te structureren, worden er meer en betere ideeën gegenereerd. Wij hebben voor deze behoefte een tool ontwikkeld genaamd Accept Misison Selection. Met ‘Selection’ kan je ideeën en gebruikers uitkiezen. Je kiest de criteria die nodig is om de ideeën te scoren en dat is het!

Video

Allereerst, wat is Selection?

De ‘Selection’ tool kan gebruikt worden als slimme besluitvorming tool. Bijvoorbeeld, je hebt vijf nieuwe producten die je aan wilt bieden aan je klanten, en je wilt weten welk product het meest waardevol is om als eerst aan te bieden. Daarna kan je een criteria lijst maken, gebaseerd op meerdere criteria: waarde voor de klant, waarde voor ons, productietijd, complexiteit, risico om te falen, budget enz. Wat je nodig hebt is: 1) meerdere ideeën 2) focusgroep 3) een aantal criteria.

Elke gebruiker krijgt een uitnodiging om elk idee te scoren gebaseerd op de criteria. De output is een georganiseerde lijst van ideeën gebaseerd op de scores gescoord door je focusgroep. Wanneer de missie is voldaan, krijg je te horen welk idee het hoogst gescoord heeft. Tip: je kan zowel intern (directie, jury, management) als extern (klanten, partners) of gemixt mensen uitnodigen.

Even een voorbeeld

Als innovatiemanager hebt gezorgd dat veel ideeën gegenereerd zijn in verschillende inboxen. Van alle gegenereerde ideeën, moet je de beste gevalideerde ideeën selecteren als het volgende innovatieproject. Om de beste ideeën te selecteren, wil je een focusgroep uitnodigen. Je kan het innovatie team, directie/management, investeerders en zelfs klanten vragen om de geselecteerde ideeën te beoordelen en valideren. Hier komt de Accept Mission tool Selection van pas. Je verzamelt de feedback over welk idee/project ze als hoogste prioriteit zien als nieuw innovatieproject.

Welk probleem lost het op?

Het grote probleem in dit proces zonder het gebruik van de tool is dat de selectie van de jury alleen gedaan kan worden als het op de agenda komt van de directievergadering. Wanneer er gediscussieerd wordt over projectvoorstellen om te starten met innovatieprojecten dan zal de groep vragen wat prioriteit heeft en welke voorstellen het best werken in deze situatie. Groepsdruk neemt dan over en niet iedereen zal zijn eigen mening kunnen uiten in een gelijkvormig besluit. Ook zal eerder de emoties overnemen in plaats van de balans in een besluitvormingsproces. Met Accept Mission Selection kan je het evaluatieproces vooraf versturen, zodat elke deelnemer de ideeën zelf kan scoren los van de tijd en plek. Het algoritme zal laten zien welke ideeën het beste zijn. Je kan ervoor kiezen om hiermee direct actie te ondernemen of over de top drie resultaten van het selectieproces te discussiëren in het directieoverleg.

  • Het bespaart tijd per deelnemer en versnelt het totale proces
  • Elke deelnemer heeft dezelfde stem en wordt betrokken.
  • Gestructureerd en gelijke besluitvorming criteria

Het belang van Idea management

Idea management is de basis van de ontwikkeling en groei in je organisatie. Bedrijven hebben vaak veel ideeën om te innoveren, maar hoe beheer je de ideeën? En hoe onderscheid je de goede van de slechte ideeën? Je hebt een proces/structuur nodig om de ideeën te beheren, anders zullen mensen snel in hun oude gedrag vertonen. Door het proces van ideeën te structureren, zal je meer en betere ideeën genereren. Je gaat ook betere oplossingen krijgen door het verbeteren van het besluitvorming proces. Organisaties optimaliseren hun idee proces, dit gaat veel geld en tijd besparen.,

Features van de Selection tool

Undercover
Net als andere Accept Mission tools kun je bepalen of gebruikers onder hun echte naam of onder een avatar mee doen. Ze kiezen dan uit een van de +300 beschikbare avatars.

Ideeën linken uit inboxen
Je kunt ideeën kiezen uit een van de inboxen. Automatisch wordt alle informatie gekoppeld aan de Selection mission.

Criteria scores
Je kunt zelf de criteria ’s toevoegen bij een Selection mission. Dit moet er minimaal een zijn. Gebruikers kunnen zelf ook de scores per criteria aanpassen en daarmee de ene criteria een zwaarder/ lichter gewicht geven dan de andere.

Type criteria
Kies uit een star rating, low medium high of een custom criteria. Met de custom criteria methode kun je zelf de verschillende labels en scores configureren. Bij de twee andere methodes kun je alleen het gewicht per criteria aanpassen. De keuze voor methode heeft invloed hoe makkelijk (visueel) de gebruikers hun score kunnen geven.

Persoonlijk resultaat
Aan het einde van het Selection proces, ontvangt iedere gebruiker de resultaten in hun persoonlijk overzicht. Het geeft je de top vijf ideeën met het minimum, maximale en gemiddelde score. Het zal je dan welke ideeën ook de targetscore hebben gehaald en welke als goede ideeën worden gezien. Je kunt er ook voor kiezen om de uitslagen te downloaden in een Excel bestand en zelf te beoordelen.

Doel scores
Gebruikers kunnen een target score opgeven. Ideeën die deze target score behalen die worden geaccepteerd en de ideeën met te weinig score die worden geblokkeerd. Ook wordt dit target score visueel gemaakt in de verschillende grafieken.

Bullet chart resultaat
De manager krijgt in een slim dashboard te zien wat de totaalresultaten zijn. Naast de target scores wordt de gemiddelde en de min en max score gepresenteerd. De min en max score geeft feitelijk de range van scores aan. Hoe smaller de range hoe betrouwbaarder de score.

Export voor diepere analyse
Alle resultaten kunnen worden gedownload voor diepere analyse. Alle scorings acties per gebruiker per criteria per idee worden hier gepresenteerd. Download beschikbaar in Excel formaat.

De Accept Mission Selection tool

Met Accept Mission Selection kun je gemakkelijk meerdere ideeën kiezen, je eigen criteria kiezen en je eigen focusgroep uitnodigen om de ideeën te scoren om je te vertellen welke ideeën/projecten de meeste prioriteit moeten krijgen. Wanneer de Selection missie compleet is, zal het Selection dashboard je een gedetailleerde lijst geven met de best beoordeelde ideeën gebaseerd op de criteria scores. Dit zal je idee proces optimaliseren en een beter resultaat geven. Benieuwd hoe Accept Mission en de Selection tool jouw bedrijf Ideation en Idea management kan optimaliseren? Boek een demo en we nemen je mee in alle functionaliteiten en use cases.

Book a demonstration

Als je onze Selection tool wilt proberen ga naar onze website: acceptmission.com