Moet een innovatie ‘disruptive’ zijn? Is een innovatie alleen die naam waard als hij bakken met geld kost en een lange doorlooptijd kent? Even een Rotterdams antwoord: ben je gek joh. Helemaal niet nodig. Innovatie hoeft helemaal niet het nieuwe Über of de nieuwste Tesla te zijn. Mag wel, maar dit als doel stellen is niet slim. Wij beschrijven hoe je een concept uit kan werken tot een succesvolle innovatie binnen een week.

Succesvolle innovatie
Wij zien Innovatie als het ontwikkelen van een nieuw product, proces, markt of businessmodel met als doel het leveren van praktische en commerciële waarde voor klanten en/of medewerkers. En die praktische en commerciële waarde hoeft helemaal niet marktopschuddend of wereldomvattend te zijn. Is dat wel je doel? Natuurlijk, ga er helemaal voor. Maar laat je niet demotiveren door de gedachte dat alleen ‘disruptive’ goed genoeg is. Succesvolle innovatie kan ook een proces of businessmodel zijn dat door anderen al wordt ingezet, maar voor jouw organisatie wel nieuw is. Innovatie is succesvol als de eindgebruiker het met een 8 of hoger waardeert.

Tijd verliezen is onnodig
Innovatie hoeft dus helemaal niet tijdrovend te zijn. Sterker nog, het feit dat organisaties (te) lang de tijd nemen voor innovaties is een van de redenen dat innovaties falen. Een praktisch en waargebeurd voorbeeld hierbij is een organisatie die een app wilde ontwikkelen om de klanttevredenheid te verhogen. Allerlei verschillende professionals werden betrokken, voor elke stap in het innovatieproces werd uitgebreid de tijd genomen en na 3 jaar was iedereen trots: de app is eindelijk afgerond. De techniek hiervoor was alleen zo achterhaald dat eindgebruikers totaal afhaakten. Met als resultaat juist het tegenovergestelde: een dalende klanttevredenheid. Innovatie is succesvol als je het snel en flexibel houdt.

De echte uitdaging is: het probleem
Natuurlijk zijn er meer redenen waardoor innovaties mislukken. Een van de meest voorkomende redenen is het overslaan van de ‘problem finding’ fase. Wat is nu echt het probleem dat je met dit idee wilt oplossen? En is dat het échte probleem, of pak je nu alleen een symptoom aan? Doe niet te snel de aanname dat je het probleem wel kent. Heb je de mogelijke eindgebruikers en opdrachtgevers bij je probleemstelling betrokken? Je wilt geen innovatie lanceren waar niemand op zit te wachten. Wanneer je het probleem kan samenvatten in 1 zin dan weet je pas echt waar je aan toe bent.

Trek een innovatiesprint!
Hoe kun je nu én snel acteren én geen enkele cruciale stap in het innovatieproces overslaan? Stel het juiste innovatieteam samen en ga met z’n allen in de startblokken staan. Bereid je voor op een innovatiesprint waarbij je binnen een week de problem finding en solution finding fases hebt afgerond. Een proces waar sommige organisaties vele maanden over doen. Als ze er al mee starten.

Dit is hoe de sprint eruitziet:

Dag 1: Problem finding
Het kernteam nodigt opdrachtgevers, eindgebruikers, inhoudelijke en/of technische experts en commerciële experts uit om gezamenlijk het échte probleem achter het initiële idee te achterhalen. Na een kick-off en research met interviews is er een dialoog die leidt tot een duidelijke, scherpe problem statement. Het fundament van een succesvolle innovatie.

Dag 2: Solution finding
Nooit zomaar aannemen dat het initiële idee de enige juiste oplossing voor het probleem is. Met de problem statement als fundament gaat het kernteam met de juiste betrokkenen zoveel mogelijk ideeën genereren. Liefst minimaal 300. Daar kunnen zomaar pareltjes bij zitten die nog waardevoller zijn dan het idee waar je de sprint mee bent gestart.

Dag 3: Selecting
Na het divergeren naar 300 ideeën volgt nu het convergeren naar 3 ideeën die de moeite waard zijn om te ontwikkelen tot een concept. Analyseren, groeperen, voorselecteren van de ideeën binnen het kernteam en vervolgens selecteren. De 3 ideeën verder uitwerken in solution canvassen.

Dag 4: Concepting
Op basis van de solution canvassen werk je de solutions verder uit. Met behulp van een professionele designer ontwikkel je bijv. een clickable demo, sketch design of basic prototype voor de 3 solutions. Zolang het maar concreet en helder genoeg wordt voor de opdrachtgever om een go/no-go beslissing op te baseren.

Dag 5: Validation
De presentatie van het kernteam aan de opdrachtgever en/of eindgebruiker. Tijdens deze dag krijg je een go/no-go beslissing op de vraag of je met een van deze 3 solutions verder mag naar de experimentfase. En zo ja, met welke? Eventueel pas je nog wat zaken aan na feedback en presenteer je het eindresultaat.

Resultaat binnen een week
Binnen die week heb je van een initieel idee het échte probleem achterhaald, een enorme bak aan ideeën gegenereerd, die vervolgens geselecteerd en het uiteindelijke idee uitgewerkt tot een concept. Dit alles in samenwerking met je klanten, partners, eindgebruikers en een goede vertegenwoordiging van je eigen collega’s. Je hebt nu een rijk concept waar je organisatie een go/no go beslissing op kan geven.

Een concreet werkend resultaat binnen een week, of als dat nodig is voor je organisatie, een aantal weken. Aan het eind van die week ben je klaar voor de experimentfase waarin je de haalbaarheid van je concept verder gaat toetsen. Maar dat is weer genoeg voer voor een volgend artikel.

Samen een sprint trekken?
We organiseren en realiseren innovatie, hebben al jaren ervaring en nog veel meer kennis om met je te delen. Volg de Innovation sprint training of één van onze andere trainingen, download onze toolbox of laat ons je organisatie begeleiden bij een sprint.