Ken je dat gevoel? Je zit ergens op te kauwen en je voelt dat je er nog niet helemaal bent. Een goede tactiek is dan om van ruimte te wisselen. Een nieuwe mindset komt meestal door een change. Hierbij een kort en krachtig artikel over wat ruimte met je doet en hoe dit effect heeft op je brein en dus je creativiteit. Tot slot sturen we een handige checklist voor het inrichten van een goede locatie voor een sessie. Download checklist

Patronen veranderen

Ons brein houdt ervan om zaken comfortabel te maken en te houden. Verandering en nieuwe dingen zijn voor de meeste mensen lastig, omdat het brein hard moet werken om de constante verbinding (patroon van verbindingen van neuronen) te verbreken en een nieuw patroon te bouwen. Dit kost moeite en energie. Het levert vaak verwarring op. Een deel van het brein reageert erop door tegen je te vertellen dat je terug moet naar het oude bekende patroon. Gooi geen schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Maar voor het brein geldt dit niet altijd. Als eerste dien je te beseffen dat het oude patroon je niet brengt wat je wilt hebben. Deze situatie dien je te accepteren voordat je iets nieuws kunt opbouwen. Door dit te doen weet je dat iedere keer wanneer je het oude patroon volgt je in iets ouds investeert (sterker maken van het patroon). Je bouwt dus het nieuwe patroon wat je wilt bereiken niet op. Soms in het leven moeten we situaties noodgedwongen anders doen van de een op de andere dag. Meestal is dit niet het geval en mogen we zelf kiezen om iets op te bouwen. Hoe beter je mensen begeleid in de fases vernieuwing (verandering), hoe beter mensen leren dat verandering en vernieuwing goed is en hoe innovatiever je als organisatie wordt.

Creativiteit houdt van change of scene

Op het moment dat wij veranderen van patroon of een patroon opnieuw mogen opbouwen dan is het brein vatbaar voor vele indrukken en informatiebronnen die kunnen helpen. We moeten wel verbindingen gaan uittesten en fouten maken. Fouten maken wil zeggen; een foute verbinding die we snel weer moeten verbreken. Goede ervaringen zorgen ervoor dat gemaakte verbindingen sterker worden en we vertrouwen krijgen in de nieuwe situatie. Bij een brainstorm is het van belang om zo veel mogelijk losse en flexibele verbindingen te maken en niet per se om verliefd te worden op een idee en dit heel sterk te maken. Dat komt na de brainstorm als we logica inzetten om te kiezen wat de beste ideeën zijn en deze verder gaan ontwikkelen.

Great spaces zorgen voor inspirerende ideeën

Ken je dat als je ergens een bepaalde geur ruikt dat je dan opeens weer precies voelt zoals je je toen voelde en gedachten (herinneringen) krijgt van toen? Dat is precies wat ruimtes ook met ons doen. Hebben we ergens een hele mooie situatie of vervelende herinnering meegemaakt dan beïnvloed die locatie ons voor de rest van ons leven. We moeten wel 10x zo veel tegenovergestelde energie en nieuwe situaties creëren om die oude verbinding te verbreken en een nieuwe positieve verbinding op te bouwen.

Een nieuwe locatie zorgt net zoals contact met nieuwe mensen dat we de situatie moeten inschatten en dat we automatisch nieuwe verbindingen maken. Het kan ook niet anders, we worden namelijk niet lastiggevallen met herinneringen. Zorg daarom dat je niet altijd op dezelfde plek vergadert. Negatieve herinneringen in een bepaalde ruimte heb je niet nodig als je brilante ideeën wil bedenken. Je gaat ook niet nadenken over gave nieuwe ideeën in een crematorium… tenzij dat juist de beste locatie is… Dus bij voorkeur geen oven en geen vergadertafels. Zo min mogelijk faciliteiten is goed voor besluitvorming of voor discussie.

Onthoud: Mensen moeten mentaal en fysiek in beweging komen om nieuwe verbindingen aan te maken. De locatie moet dus sowieso inspireren voor beweging!

Veel geld en tijd verloren

Een goede locatie is natuurlijk belangrijk. Wel weten we uit ervaring dat een goede begeleiding van een sessie ook veel impact heeft op een goed eindresultaat. Een goede locatie hoeft niet prijzig te zijn. We zien nog wel eens dat er veel tijd en geld verloren kan gaan in een goede locatie. Onze regisseurs (facilitators) hebben sessies begeleid in stoffige kelders, omgebouwde hotelkamers, een container, een vrachtwagen, op een golfterrein, op een grote feestlocatie, in de vitrine van een winkel, in een stadion, café, strand, strandtent en zelfs de Euromast. Stuk voor stuk succesvolle sessies en meestal op een locatie zonder kosten of tegen minimale kosten. Er zat een verhaal aan vast.

Checklist goede ruimte

  • Inspirerende plek die energie geeft
  • Voldoende vierkante meter
  • Kun je je goed verstaanbaar maken?
  • Goed uitzicht, maar niet te veel afleiding of drukte (bewegingen)
  • Geen zoetigheden. Als je de energie wil vermoorden moet je mensen suiker geven!

Download hier de volledige checklist (25 tips) voor een goede locatie voor creatieve sessies.