Succesvol zijn in het in het leven komt vaak door geloof in een hoger doel. Dit geloof zorgt er namelijk voor dat mensen in beweging willen komen en willen vechten voor dit doel. Ontwikkel een hoger doel dat gekoppeld is aan innovatie en gamechangende innovatie wordt een feit.

Geen hoger doel
Wanneer innovatie binnen een organisatie niet is gekoppeld aan een hoger doel, zal de ontwikkeling van innovatie hoogstwaarschijnlijk traag en log aanvoelen. Werknemers zullen minder snel in beweging komen, zijn minder gemotiveerd en zelfs korte termijn doelen worden moeilijk behaald. Het einde is zoek en werknemers moeten keer op keer weer gemotiveerd worden. Waar begin je? Wat zorgt ervoor dat mensen in beweging willen komen? Hoe motiveer je continu je mensen voor innovatie binnen jouw organisatie? Hoe toon je genoeg lef om mensen mee te nemen? Belangrijke vragen, alleen zijn deze niet snel of gemakkelijk te beantwoorden.

Big Hairy Audacious Goal
Een methode die wij graag gebruiken bij het ontwikkelen van ‘het hogere doel’ is de BHAG. De BHAG staat voor Big Hairy Audacious Goal en is ontwikkeld door James Collins en Jerry porras. De BHAG werd voor het eerst vermeldt in het boek: Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies. De BHAG is een doel dat lef toont en bijna onrealistisch lijkt te zijn. Een BHAG is inspirerend, dwingt je om te durven dromen en beweegt mensen in de juiste richting naar realisatie van innovatie. Een BHAG maakt het makkelijker voor een organisatie om op de juiste manier haar werknemers te motiveren, mee te nemen en vast te houden.

BHAG Canvas
Om het proces van de ontwikkeling van een BHAG gemakkelijker te laten verlopen hebben wij deze in een canvas gegoten. Uiteraard kun je niet zomaar een BHAG ontwikkelen. Er is onderzoek voor nodig en er moet duidelijkheid zijn in wat je wilt bereiken bij de stakeholders.

BHAG Canvas ontwikkeld door Creatieve Koppen

De ontwikkeling van een BHAG begint bij het invullen van drie punten:

  1. Shared passions – Waar ben je het meest gepassioneerd voor?
  1. Profit / x – Wat zorgt voor economische drive?
  1. Number one in… – Waar is je organisatie het beste in?

Wanneer deze drie punten zijn bepaald, begint het echte werk. Het ontwikkelen van de BHAG. Er bestaan verschillende types namelijk de Target Orientated, Competetive, Role Model en de Internal Transformation BHAG. Welke BHAG je gebruikt is volledig afhankelijk van wat voor een gamechangende innovatie je wilt bereiken binnen de organisatie.

Lees de volgende voorbeelden en je snapt beter, per type, de werking van een goede BHAG:

“Become the dominant player in commercial aircraft and bring the world into the jet age.” Boeing, 1950 (Target Orientated)

“Crush Adidas.” – Nike, 1960s (Competative BHAG)

Become the Nike of the cycling industry.”Giro Sport Design, 1986 (Role Model BHAG)

Transform this company from a defense contractor into the best diversified high-technology company in the world.” – Rockwell, 1995 ( Internal Transformation BHAG)

Hebben jullie al een BHAG?
Het nieuwe jaar zit eraan te komen. Goede voornemens worden voorbereid en nieuwe concepten worden uitgerold om in de komende jaren te knallen.

Een perfect moment om stil te staan bij de ontwikkeling van een BHAG die aansluit bij de wensen van de directie, medewerkers en klanten. Motivatie voor gamechangende innovatie wordt op deze manier werkelijkheid.

Wil je gamechangende innovatie realiseren of ben je nieuwsgierig geworden naar ons BHAG canvas? Neem dan gerust contact met ons op.