Tijdens gesprekken met klanten en tijdens creatieve sessies hoor ik mensen vaak zeggen dat ze niet creatief zijn, of niet innovatief. Daar geloof ik helemaal niets van. Als ik één ding weet over innovatie en mensen, is het dat het vermogen om innovatief te zijn, een eigenschap is die ieder mens bezit.

Waar zit het verstopt?
Hoewel innovatievermogen naar mijn mening bij iedereen aanwezig is, zit het bij sommigen wel verstopt onder een beschermende laag. Soms is dat schaamte, soms een belemmerende overtuiging. Bij anderen knalt het zonder gene in het lichaam rond. Bij weer anderen wordt het alleen geactiveerd als er tegen hen gepraat wordt, of als ze een groot probleem tegen komen. En dan is er ook nog een select groepje mensen dat innovatief is zonder dat ze het doorhebben. Hoe dan ook, bij iedereen zit ergens het innovatievermogen verstopt. Zou het niet fantastisch zijn om te ontdekken waar jouw innovatieve krachten én waar jouw innovatieve blokkades zitten?

Innovatief vermogen achterhalen met een simpele scan?
Omdat wij als missie hebben om innovatie mogelijk te maken voor iedereen, hebben wij een scanner ontwikkeld die precies dat doet: ontdekken waar innovatieve krachten zich bevinden en waar de blokkades zitten die samen jouw innovatievermogen bepalen. Als je plaatsneemt in deze scanner word je op 3 domeinen en op 12 manieren getest. De resultaten van deze scan worden grafisch weergegeven in een persoonlijk spindiagram. Informatie waar je meteen iets mee kunt doen.

 

De verborgen kracht in organisaties
Net zoals individuen dat doen, worstelen organisaties geregeld met hun innovatieve vermogen. Wij mogen bij veel organisaties in de keuken kijken en het goede nieuws is dat wij zien dat de meeste bedrijven wel degelijk innovatief zijn. Alleen zien ze het zelf niet altijd. Meestal hebben organisaties een innovatiebehoefte op een plek waar niet direct kun kracht zit. Op zich niet erg, maar het is juist de truc om zo goed mogelijk je krachten te gebruiken om je behoeftes te vervullen. Mijn tip is dan om eerst goed te kijken waar je al wel goed bent in innovatie. Misschien is dat bijvoorbeeld procesinnovatie. Gebruik de kracht die je daar hebt, om vervolgens op de plek waar je ook innovatie nodig hebt, die kracht te vertalen en in te zetten.

En hoe zit dat eigenlijk bij een innovatiebureau?
Binnen ons bedrijf moeten we wel innovatief zijn, we zijn immers een innovatiebureau, toch? Nee, eigenlijk is dat niet noodzakelijk. Wij zouden prima ons werk kunnen doen zonder zelf te innoveren. Wij hebben er echter voor gekozen om niet zo’n innovatiebureau te zijn. Wij willen wél innoveren. Wij willen zelf regelmatig het innovatieproces doorlopen en daarmee onze processen, producten, marktbenadering en financieringen vernieuwen. Zelf, of samen met onze opdrachtgevers. Wij zetten graag dit stapje harder, omdat we erin geloven dat het zorgt voor tevreden medewerkers, tevreden klanten en daarmee een gezond en toekomstgericht bedrijf. De keuze om te blijven innoveren – intern en op kleine schaal, maar ook extern met bijvoorbeeld een nieuw product – is een keuze die past bij onze cultuur, mensen en toekomstvisie. Daarom heeft innovatie ook een duidelijk plaats in onze strategie en hebben wij het er bijna dagelijks over.

Wat doen jullie?
Je kunt dus scannen of innovatie in je zit. Toch blijft het altijd een keuze of je er iets mee doet of niet. Past het bij jouw organisatie om innovatief te zijn? Wil je voorop blijven of gaan lopen? Ja? Zorg dan dat je een helder plan hebt hoe jij dat gaat doen voor jouw organisatie. Iedere organisatie is anders. Heb je hier hulp bij nodig? Trek dan even aan de bel. En laat ons dan meteen even weten hoe je het vond in de scanner. We horen je graag!