Als innovatiebureau begeleiden we onze opdrachtgevers bij het verankeren van innovatie binnen de organisatie. Enerzijds gaat dit verankeren om het ‘organiseren’ van innovatie en anderzijds gaat dit om het volgen van het juiste proces om een innovatie te realiseren. Ieder innovatieproces doorlopen we op precies dezelfde manier en hierdoor halen we een hoge innovatie succes rate. Het playbook zorgt ervoor dat we innovatie binnen de organisatie kunnen verankeren. In dit artikel ga ik in op het onderdeel: playbook.

Waarom een playbook?
Als we met een opdrachtgever aan de gang gaan begeleiden we die door alle stappen van ons innovatie implementatie model. We beginnen bij de ontwikkeling van de innovatiestrategie en eindigen bij de evaluatie om de organisatie van innovatie altijd scherp te houden. Feitelijk kun je zien dat je eerst een goede innovatiemotor moet hebben voordat je succesvol meerdere innovaties achter elkaar / tegelijkertijd kunt managen. Maar hoe zorgen we ervoor dat innovatie ook echt wordt verankerd binnen de organisatie? Dat ze ook doorgaan met innoveren als wij ze niet meer begeleiden? Het playbook is een van onze antwoorden op deze vraag.

Sexy
Feitelijk is een playbook een proces boek… maar ja dat klinkt niet echt sexy toch? Ook al noemen we het een playbook dat maakt de inhoud ook nog niet direct sexy. De strategie, aan de slag gaan met definiëren van problemen en ideeën bedenken om die te tackelen zijn onderwerpen die aanspreken. Het playbook is het handboek en is faciliterend. Hoewel dat nu niet direct sexy klinkt is het essentieel. Losse ideeën zijn waardeloos. Pas als ze volgen uit een logisch proces leiden ze tot waardevol resultaat.

Herkomst van het playbook
We hebben de term playbook overgenomen uit de voornamelijk Amerikaanse sportwereld. Bij American Football heeft elk team een playbook met alle verschillende aanvalspatronen die het team kan uitvoeren. Voor elke ‘play’ wordt door de quarterback bepaald welk patroon wordt uitgevoerd. De coach, de quarterback en alle teamleden kunnen het playbook altijd raadplegen als ze willen weten welke mogelijkheden ze hebben.

In de innovatiepraktijk
Dat is precies hoe wij het playbook zien bij innovatie. Ons playbook is een document dat alle innovatiestappen beschrijft en met iedereen gedeeld kan worden. Daarnaast tref je er links naar alle ondersteunende documenten, ingevulde canvassen en onze innovatie toolbox.

Natuurlijk nemen wij de rol van coach op ons en helpen we de quarterback (lees innovatiemanager) bij het doorlopen van alle stappen om tot de realisatie van een innovatie te komen. Maar als de innovatiemanager straks zelf met het team aan de gang gaat kan hij altijd het playbook raadplegen. Als er onzekerheid is over wat nu te doen is daar het playbook om uitsluitsel te geven.

Altijd op de juiste golflengte
Wanneer wij het playbook opstellen voor de opdrachtgever beschrijven we stap voor stap en fase voor fase hoe innovaties tot stand komen. Uiteraard samen met de innovatiemanager en project lead, want die gaan het uitvoeren. In elke fase en op elk moment in het proces kan iedereen terugzoeken wat er nu moet gebeuren en wat de volgende stappen zijn. Zo weet je zeker dat je niets overslaat en dat je met het team altijd op de juiste golflengte zit. Een playbook is dus niet universeel maar juist op maat gemaakt voor de organisatie. Pas dan gaat het werken.

Een eerste stap
Lopen je innovatiepogingen vaak uit op mislukking? Schrijf dan eens stap voor stap op hoe het innovatieproces eruit zou moeten zien en deel dit met je collega’s. Een gids die je ten alle tijden kunt raadplegen en die richting geeft zou zo maar de missende schakel kunnen zijn. En als je er zelf niet uitkomt kunnen wij je natuurlijk altijd helpen.

Onderdelen van een playbook:

  • Introductie playbook (wat is het, wat is het niet)
  • Introductie Innovatie (definitie, types, afbakening, etc.)
  • Innovatiestrategie (hoger doel, subdoelen, kaders, domeinen/focus)
  • Governance (structuur, rollen en verantwoordelijkheden)
  • Innovatiemanagement (beheren en sturen)
  • Innovatie-executie (proces van innovatie. Van idee naar resultaat)

Vragen?
Heb je vragen over playbooks? Stel ze aan een van ons. Vragen over het ontwikkelen van innovatie? laat ons je helpen. We helpen en delen onze ervaring graag!