Met creativiteit komt het vaak voor dat mensen veel belemmerende overtuigingen kennen en dus daarom niet of minder creatief zijn. De volgende overtuigingen wil ik in dit artikel kraken:

  • Creatief is hetzelfde als kunstzinnig
  • Je bent creatief bezig als je weet hoe je met geeltjes om moet gaan.
  • Niet iedereen kan creatief zijn. 

Belemmerende overtuiging nr. 1: 

Creatief is hetzelfde als kunstzinnig

Vaak wordt gedacht dat je creatief bent wanneer je kunt schilderen of kunt beeldhouwen. Creativiteit komt van het woord creëren. Creëren is iets maken wat nog niet bestaat. Als je iets maakt wat al bestaat dan heet dat kopiëren. Als je iets maakt wat kapot is heet dat repareren en als je iets maakt wat nog niet bestaat dan noem je dat creëren. Creatief zijn.

In het dagelijks leven denken mensen vaak niet creatief te zijn. Tot je ze uitlegt wat creatief zijn betekent. Op dat moment denkt iedereen een stuk creatiever te zijn. Hiernaast weet ook iedereen eigenlijk wel op welk moment of locatie hij/zij het meest creatief is . Uit de praktijk blijkt dat mensen vaak samen met anderen creatief zijn en dat dit vaak buiten kantoor is. Dus je hoeft niet kunstzinnig te zijn om ook creatief te zijn.

Belemmerende overtuiging nr. 2 :
Je bent creatief bezig als je weet hoe je met geeltjes om moet gaan.

Hoe komt het toch dat wanneer mensen iets nieuws willen bedenken ze stappen volgen die steeds hetzelfde zijn? Weet je wat? We gaan allemaal onze ideeën op geeltjes schrijven en ophangen! Dit heeft iedereen wel eens gedaan. Los van het feit dat hier nou niet de echt briljante ideeën vandaan komen is het kunstje na twee keer niet meer nieuw. Bij creativiteit gaat het er juist om, om buiten de bestaande kaders te denken en het anders te doen. Juist nieuwe inzichten en opdrachten zorgen ervoor dat mensen situaties anders gaan bekijken. Dit is natuurlijk een open deur… Doe dit dan ook!

Belemmerende overtuiging nr. 3:
Niet iedereen kan creatief zijn.

Creatief doen is een gedrag en dus een keuze. Jij bepaalt of je creatief doet of niet. Wil je standaard antwoorden en een kleine stap vooruit? Sluit dan een groep mensen op voor twee uur op en noem het een vergadering.

Wil je het anders doen en een flinke sprong maken? Verzamel dan een diverse groep mensen met verschillende expertises uit verschillende branches bij elkaar en start een creatief proces. Zorg er wel voor dat dit proces net als bij een vergadering structuur heeft en geleid wordt. Een vergadering wordt geleidt door de voorzitter. De begeleider van een creatief proces wordt een facilitator genoemd Dus werkelijk iedereen kan creatief zijn als je hier voor kiest en je gedrag hierin meeneemt. Je kunt het aanleren en ontwikkelen.

Creativiteit en koken
Creativiteit is te vergelijken met koken. Wanneer je continue precies het recept volgt is dat niet creatief. Pas op het moment dat je een recept als basis gebruikt en het recept eigen maakt, dan ben je creatief bezig. De overtreffende trap is dat je zelf een volledig maaltijd creëert zonder recept.

Ken jij ook een belemmerende overtuiging rondom creativiteit? Deel hem hier als reactie op dit artikel en wij leggen uit hoe je hier mee om kunt gaan. Wij verdienen ons brood met het overwinnen van belemmerende overtuigingen. Dus kom maar op!