Wanneer het over innovatie gaat, gaat het vaak over het succes; een behaald resultaat, een gelanceerd product, een doel dat is bereikt. De realiteit is dat slechts 1 tot 5 % van alle innovaties succesvol is. Als rule of thumb kun je dus nemen dat 1 op de 20 innovaties slaagt. Maar dat wil niet zeggen dat die ene innovatie alleen maar rozengeur en maneschijn is. Zo ook bij onze eigen innovatie Accept Mission. In deze Director’s Cut vertel ik je meer over onze tegenslagen op de mooie én uitdagende weg die innovatie heet.

“Als je wilt innoveren, ga ervoor. Trek je gevechtspak aan, stof dat doorzettingsvermogen af en laat je wijzer maken en vooral niet van de wijs brengen”

Zonder adoptie geen succesvolle innovatie
Wanneer wij het over succesvol hebben in relatie tot innovaties, dan is er een aantal dingen van belang. Ten eerste is een innovatie wat ons betreft pas een innovatie als deze daadwerkelijk gerealiseerd is. Ten tweede is een innovatie succesvol wanneer het echt geadopteerd is, intern en door de eindgebruiker. Om dat te realiseren, is het verstandig om je gevechtspak uit de kast te halen en je doorzettingsvermogen nog eens af te stoffen. Want je zult tegenslagen tegenkomen, hoe goed je (idee voor een) innovatie ook is. Hieronder volgen de belangrijkste tegenslagen die wij hebben ervaren en bewust hebben moeten overwinnen om uiteindelijk onze innovatie geadopteerd te krijgen.

1. Discussie over de probleemstelling

“De ene gaat aan en de ander gaat uit”

De aanleiding voor onze innovatie was dat het organiseren van brainstorms en sessies veel tijd en geld kost. Terwijl we ervan overtuigd zijn dat het crowdsourcen van mensen bij het oplossen van een probleem tot het beste resultaat leidt. We vroegen ons af: Kunnen we dit digitaliseren en toch nog dezelfde resultaten leveren en zoja, hoe?

Al vanaf het stellen van deze vraag ontstond de eerste tegenslag. Iedereen heeft namelijk een mening en vaak ook meteen. De een is helemaal enthousiast en ‘gaat direct aan’, de ander vindt het om verschillende redenen beangstigend en ‘gaat helemaal uit’. Toch wil je voor het beste resultaat beide kampen aan boord hebben. Wij hebben ons daarom ook gericht op het ‘uit-kamp’, en hebben in die tijd veel uitgelegd, toegelicht op basis van onze ervaring en laten zien.

2. Het luide gejuich dat (nog) niet komt

“Eerlijk gezegd denk ik niet dat dit gaat werken”

Na lang ploeteren, heb je eindelijk een concept waarvan je denkt dat dit weleens de oplossing zou kunnen zijn. Zelf vind je het briljant, net als alle anderen bij dit concept betrokken zijn. In je hoofd klopt het helemaal. Natuurlijk is het nog niet 100%, maar wel voldoende om dit idee of zelfs concept te gaan toetsen. En stiekem hoop je natuurlijk op luid gejuich.

Maar het toetsen van je concept roept weer hele nieuwe reacties op. Van ‘geen idee hoe dit in de praktijk werkt’ tot ‘eerlijk gezegd denk ik niet dat dit gaat werken’. En beide hebben gelijk. De oplossing is nog niet af. Het is slechts een goed onderbouwd concept. En met al het enthousiasme wat je in je hebt, ga je weer toelichten, uitleggen en laten zien. Je eigen geloof in je oplossing is in deze fase super belangrijk, maar sluit je ook niet af voor de reacties. Ze maken je innovatie uiteindelijk beter en leren je waar je nog iets uit te leggen hebt.

3. Interne ambassadeurs aan boord?

Adoptie van een ontwikkeling is het makkelijkst voor de mensen die er dichtbij staan. Ik merkte dat een aantal mensen van ons bedrijf midden in de ontwikkeling van ons nieuwe product zaten en overal van op de hoogte waren. Achter hen een aantal mensen die af en toe wat hoorden en weer daarachter een groep die nauwelijks op de hoogte was. Bij die groep met name, blijven de dingen die niet goed gaan beter hangen dan de successen. En dat is niet goed voor de adoptie.

We moesten meer gaan communiceren over zaken die goed gingen. Kleine successen delen. Niet makkelijk als je continu in beweging bent en grote ambities hebt. Maar als je niet goed je successen viert, raak je mensen onderweg kwijt. En lijkt het voor de buitenwereld alsof er meer fout gaat dan goed.

4. You’ve got issues…

Het product is gelanceerd! Je bent trots, blij en, eerlijk is eerlijk, ook een beetje opgelucht. De innovatie wordt door vele grote en kleine bedrijven gebruikt. Een compleet nieuwe fase, waarin projecten steeds groter en uitdagender worden. We doen opeens missions met duizenden agenten en we doen ook missions in een korte tijd met honderden agents tegelijkertijd.

Tijdens de eerste grote tests ontstaan performance uitdagingen en andere issues die we nooit eerder hebben ontdekt. Net toen we dachten dat we er waren. In deze fase was het en is het belangrijk te realiseren dat dit bij elke innovatie hoort: dingen verlopen niet vlekkeloos. Het gaat erom hoe je reageert en hoe snel je onvolkomendheden kunt herstellen. Veerkracht is hier je belangrijkste kracht.

5. Waarom staat de telefoon niet roodgloeiend? Ah daarom! No problemo

De innovatie werkt, klanten zijn tevreden en iedereen die we spreken is enthousiast. Maar wacht even, waarom staan mensen niet in de rij om onze innovatie te gaan gebruiken en staat de telefoon niet roodgloeiend?

In het begin rolde er uit elk salesgesprek een deal. We zijn nieuw en aantrekkelijk. Nu zijn we nog steeds nieuw en aantrekkelijk, maar we spreken met potentiële klanten die daar iets minder waarde aan hechten. Grotere klanten en klanten die minder nauw betrokken waren bij de start. We moeten blijven uitleggen, toelichten en mensen meenemen in het proces dat voor ons inmiddels zo vanzelfsprekend is geworden. En als we dat doen, gaat het nog steeds goed. Dit is een duidelijk herkenbaar en veel voorkomend onderdeel van het innovatieproces en iets om zeker mee te nemen in je verwachtingsmanagement intern.

Een succesvol innovatieproces is er eentje van de lange adem, doorzettingsvermogen en verwachtingsmanagement, vooral ook intern. Om een innovatie succesvol geadopteerd te krijgen, ben je veel aan het vertellen, maar ook veel aan het luisteren. Ook als je voor je gevoel al ‘klaar’ bent. Maar als het lukt, dan is het trotse gevoel van de kleine en grote successen alles waard. Dus als je wilt innoveren, ga ervoor. Trek je gevechtspak aan, stof dat doorzettingsvermogen af en laat je wijzer maken en vooral niet van de wijs brengen.

Heb je eventueel hulp nodig om jouw eigen innovatieconcept werkelijkheid te maken? Wij zijn altijd bereid om te helpen met onze kennis & ervaring!