Welke bedrijf heeft het niet? Een model dat vormgeeft welke en hoe bepaalde werkzaamheden naar een eindresultaat uitgevoerd worden. Als je altijd flexibel wilt blijven ontwikkel je vooral geen model. Ik geloof erin dat je ertegen kunt verzetten of je kunt geven wat mensen graag willen zien en nodig hebben: houvast. Wij geloven erin dat 80% van de werkzaamheden vast staat en 20% om flexibel en maatwerk te leveren. Op deze manier kun je aandacht geven aan het leveren van echte toegevoegde waarde.

De balans vinden tussen vasthouden en loslaten
Wij zijn continue bezig om voor onze opdrachtgevers en partners houvast en structuur te bieden bij het organiseren en realiseren van organisatieontwikkeling. Of dat nu op innovatief, strategisch of conceptueel gebied is. Wij hebben gemerkt dat zowel onze medewerkers als klanten graag willen zien dat wij als adviseurs en ervaringsdeskundigen een bepaalde vaste manier van werken hanteren en flexibel genoeg zijn om echt maatwerk te leveren. De inhoud is namelijk 80% tot 100% voor iedere opdracht anders. Bijvoorbeeld welke fases we doorlopen om tot het eindresultaat te komen en ook welke resultaten we in iedere fase opleveren. Je wilt nooit alles vastzetten daarom is het proces (de aanpak) gestandaardiseerd en de inhoud kun je loslaten.

Automatische piloot zorgt voor toegevoegde waarde
Net als in een vliegtuig, en tegenwoordig ook steeds vaker andere voertuigen, proberen wij alles wat standaard en herhaalbaar is vast te zetten en hier een automatische piloot op te zetten zodat wij onze aandacht en denkvermogen kunnen inzetten voor de toegevoegde waarde waar onze opdrachtgevers in investeren. Opdrachtgevers willen namelijk niet betalen voor zaken die ze verwachten dat automatisch gaat of voor zaken die zij niet nodig vinden. We hebben nu een model voor innovatie ontwikkeling, strategieontwikkeling en conceptontwikkeling. Uiteraard hebben we verschillende subproducten onder deze categorieën ontwikkeld en is iedere dienst af te nemen in verschillende varianten, maar alles is hierin samen te vatten en kunnen we intern en extern veel beter uitleg geven wat wij doen en hoe we te werk gaan. Zo weet de opdrachtgever vooraf precies hoe we te werk gaan, waar we staan in het project en wat hiervan de resultaten zijn. Zo kunnen wij alles op alles zetten voor de hoogste klantwaardering.

Voorbeeld innovatieproces
In de wereld van innovatie zijn vele verschillende modellen beschikbaar voor het begeleiden van innovaties. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor projecten die jaren lopen (stage gate) anderen zijn juist gericht op het designproces (design thinking). Andere op technische development (scrum) en weer andere in het research stuk. Wij hebben kennis van en ervaring met al deze modellen. Toch hebben we besloten om niet deze modellen voorop te zetten maar juist een eigen model te ontwikkelen die universeel in te zetten is. Het model dat wij ontwikkeld hebben past in de huidige tijd van innoveren (snelheid en technologie) maar bevat ook alle geleerde lessen van onze projecten.

Naast het model hebben we ook een gate principe gebruikt. Om van de ene fase in de andere te komen is het van belang om akkoord te krijgen van de gate keeper. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we deliverables en checklists nodig. Deze zijn we nu verder aan het ontwikkelen en deze lanceren we nog dit kwartaal onder de naam: Innovation Toolbox. De reden waarom wij een gated principe gebruiken is vanwege het feit dat wij hebben gemerkt vanuit onze ervaring dat, door een lange doorlooptijd, vooruitgang vaak blijft hangen.

Naast het Innovation Process Model hebben wij ook een model ontwikkeld voor het ontwikkelen van een bedrijfsstrategie, Innovatie Implementation Model, Innovation Sprints. Dit helpt onze organsiatie om meer gestructureerd en uniform onze projecten uit te voeren en gestructureerder uit te leggen aan onze opdrachtgevers en partners.

“Door meer te structureren en vast te leggen ontstaat ruimte voor creativiteit om echte toegevoegde waarde te leveren op complexe inhoudelijke vraagstukken.”

Welk mooi model heb jij behoefte aan?