Iedere dag is hetzelfde. Ik sta op volg mijn ochtendroutine, ik ga naar mijn werk, ik kom thuis en ik sluit af met mijn avond routine. Je zou er bijna depressief van worden. Niets is minder waar.

Om 5:15 sta ik op. Waarom 5:15? Ik ben bijna bij de 05:00. 05:00 is mijn doel. Ik sta op en zet het ontbijt klaar (havermout of kwark) en zet koffie. In mijn sport outfit klap ik mijn laptop open en zet ik mooie muziek op (meestal klassiek). Zo besteed ik een uur aan werk. Ik werk mijn mails bij, doe wat belangrijke voorbereidingen voor de dag en de komende weken. In dit uur zit ik zeer snel in een hyperfocus en verzet ik werk voor twee. Na het uur trek ik mijn hardloopschoenen of mijn bokshandschoenen aan. Een uur sporten is begonnen. Soms plak ik hier ook 15 minuten meditatie tegen aan. Los van het feit dat het hardlopen voor mij ook al meditatief is. Om 06:15 ben ik klaar met sporten en ga ik douchen, ontbijten en daarna naar kantoor of naar mijn eerste afspraak. Ik volg mijn agenda en doe alle belangrijke dingen die van mij verwacht worden of die ik mijzelf heb opgelegd. Aan het einde van de dag ben ik klaar, maar dan ook echt klaar. Ik hoef meestal geen werk ’s avond te doen. Ik heb echt tijd om dit in te delen met wat ik fijn vind. Ik hoef niet meer te werken en ik hoef ook niet meer te sporten.

Vroeger deed ik veel meer tegelijkertijd. Ik voelde daar meer spanning op zitten. Ik doe nu steeds meer dingen op vaste momenten en tijdstippen. Hierdoor kan ik mij beter focussen, lever ik hogere output en kost het ook nog eens minder tijd.
Met ons team hebben we ook een ritme ontwikkeld. Iedere ochtend doen we een dagstart om 08:48. Deze duurt maximaal 12 minuten en het hele team doet mee. Alleen op maandag houden we een weekly van een uur. We nemen de dag of de week door en bespreken waar we mee bezig zijn, wat de prioriteiten zijn en wat de KPI’s zijn. Iedereen is op de hoogte van de aller belangrijkste zaken van het bedrijf in slechts 12 minuten. Als mensen niet fysiek aanwezig zijn bellen ze in.

Iedere maand hebben we een monthly, ieder kwartaal is dat een Quarterly en jaarlijks hebben we onze strategiedagen met het gehele team. Waar het ritme van de dag en de week meer gefocust is op korte termijn is de quarterly meer gefocust op middellange termijn en zijn de strategiedagen gericht op lange termijn. Door dit ritme kost het ons minder lang de tijd om regelmatig te werken aan onze strategie. Duidelijke communicatie, duidelijke doelen en een duidelijk ritme is voor ons de essentie van een gezond bedrijf bouwen. Ook als het soms even tegenzit zorgt het rimte voor houvast en grip.

Het zijn juist de dingen als communicatie, doelen en ritme die nog wel eens van ondergeschikt belang gezien worden. Bijvoorbeeld in strategie ontwikkeltrajecten. Men denkt nog wel eens dat de daadwerkelijke strategie het antwoord is. Sorry, dat is niet het geval. Net als met innovatie waar niet het antwoord ligt in een goed idee, is het bij strategie niet de strategie voor succes zorgt. Het is altijd de executie. Voeren we goed uit wat we bedacht hebben? Communiceren we goed, halen we onze doelen en blijven we in ritme? Krijg je dit goed georganiseerd, dan zal je zien dat je een gezonde en solide manier van werken creëert die zorgt voor rust en regelmaat.

Het is 06:15. Ik trek vandaag mijn hardloopschoenen aan. Wat trek jij aan vandaag? Je hardloopschoenen of je bokshandschoenen? Mooie dag!