Manuel MulderManuel Mulder (Politie chef) referentie
Het groepsproces heeft de creativiteit goed gestimuleerd en we zijn tot het inzicht gekomen dat het toekomstige politieproduct vooral een resultante is van onze eigen creativiteit.

Creativiteit is een gedrag en dat kun je aanleren. Omdat het een gedrag is, is het feitelijk een keuze of je er aan doet of niet. In de praktijk komt het regelmatig voor dat mensen wel anders willen denken, maar toch steeds dezelfde technieken gebruiken om anders te denken. De Politie Rotterdam hebben we begeleid in wat creativiteit is, welke meerwaarde het heeft en hoe je dit vanaf morgen kunt toepassen.

“Jij maakt het verschil”
Buiten dat het een gezellige en inspirende middag was, is er ook een aantal strategische doelen bereikt. Zo zijn we ons bewust geworden dat verandering en creatie bij onszelf begint. Ook hebben we kennis gemaakt met verschillende interventiemethoden en werkvormen die we tijdens ons werk kunnen inzetten. Daarnaast heeft deze middag bijgedragen aan de vitale verbinding tussen de verschillende groepen collega’s.

Meditatie politie Creatieve KoppenEén van de bijzondere activiteiten om de creativiteit te beleven was het mediteren. Niet nadenken, maar gewoon doen. Hoe meer ruimte je mensen geeft hoe meer ruimte mensen nemen. Door meditatie hebben we de deelnemers in alfastatus gekregen waarmee zeer veel verbindingen in je hoofd worden gemaakt en de creativiteit enorm hoog is. Dit is ondersteund door het spelen van live klassieke muziek (Rianne Hekkema & Gijs van Winkelhof). Dit resulteerde in kippenvel en een explosie van creativiteit.

Sjoerd Top (commissaris en diensthoofd Informatie Organisatie) referentie
Hoe creëer je in 2 uur tijd een sfeer waarin een groep mensen die elkaar nauwelijks kent een advies kan geven over “de positie van de politie in 2020”? Eigenlijk heel simpel; niets is fout, alles kan, haal mensen uit hun reguliere denkpatroon, geef ze geen tijd om lang na te denken, maak gebruik van de creativiteit van een ander en geef ze suiker om de creativiteit te versterken. Het resultaat is verbluffend. Een organisatieadviesbureau zou er veel geld voor kunnen vragen. De diversiteit van de deelnemers (ervaring, leeftijd, achtergrond, functie) maakte ook nog eens dat veel verschillende invalshoeken het uiteindelijke resultaat verstevigden.

Naast de theorie hebben we alle deelnemers in subgroepen verdeeld en onder leiding van een aantal aanvoerders iedere groep verschillende werkvormen laten doorlopen. Iedere groep kreeg specifiek thema mee, zoals: “de positie en bestaansrecht van de politie in 2020”. Uiteindelijk heeft iedere groep de creatieve resultaten aan elkaar gepresenteerd. Tevens heeft iedere deelnemer een map met alle gebruikte werkvormen mee gekregen zodat ze zelf nu ook de werkvormen kunnen inzetten.

Debbie HoekDebbie Hoek (Management Development coördinator) referentie
Initiatieven blijven vaak steken in goede bedoelingen. Ideeën zijn net als stof en energie. Er is zat , maar we zijn het ons vaak niet bewust. Een creatie- en innovatieklimaat is een klimaat waar iedere werknemer zijn of haar intenties van de daken wil schreeuwen en per thema de vitale verbinding aangaat. Ik droom van een politieorganisatie die er in 2020 uit bestaat dat onze collega ’s en huidige en toekomstige leidinggevenden het verschil maken en dat elke collega uitgedaagd wordt om elkaar aan te spreken en het beste vakmanschap bij elkaar eruit weten te halen. Onze themadag van 9 september was het beste bewijs dat het kan!! Ideeën vlogen over de tafel, netwerken werden opgebouwd. De werkvormen worden inmiddels op elk niveau ingezet. Geweldig! We danken Creatieve Koppen: Steven Kop (Creative Director), Rianne Hekkema (zang) en Gijs van Winkelhof (pianist) voor hun bezieling en inzet.