In 5 stappen naar meer spontane ideeën

Alweer meer dan 20 jaar geleden, in 1993, kwamen de eerste gsm’s beschikbaar voor consumenten. Was ‘het mobieltje’ eerst simpelweg een telefoontoestel zonder snoer – om te bellen dus – inmiddels is de smartphone ons digitale vervoersmiddel naar onze bankzaken, zes soorten correspondentie, parkeermeters, nieuwe liefdes en sociale bevestiging. We kunnen bijna alles mobiel. Altijd, overal, tegelijk. Het slechte nieuws: we doen het ook nog. En het doodt onze natuurlijke creativiteit.

Het verslavende effect van informatie waar we niet bewust voor kiezen

Feit: de verwerkingscapaciteit van je hersenen is ongeveer 120 bits per seconde. Dat betekent dat je nauwelijks twee mensen die tegelijk praten, kunt volgen. Elke statusupdate die je ziet op een van je schermen, en elke notificatie, vraagt capaciteit van je hersenen. Naast dat die capaciteit dus beperkt is, hebben al die (sociale) updates ook nog eens een verslavend effect. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat we gemiddeld meer dan 150 keer per dag op onze telefoon kijken, ook als daar geen directe aanleiding toe is. Tel daar al je websurf- en andere onderbrekingen bij op en je hebt een ongelofelijke verzameling interrupties te pakken. En verslaving of niet: Elk van die interrupties gaat de strijd aan met andere belangrijke taken van je hersenen. De belangrijkste? Rusten. Of in default mode komen.

Wist je dat 90% van de mensen met een smartphone binnen 10 minuten na het wakker worden de berichten op hun telefoon hebben gecheckt? *

Waarom hersenrust belangrijk is voor creativiteit

Hoe overtuigd je ook bent van jouw multitaskingcapaciteiten, feit is dat onze hersenen ervoor gemaakt zijn om één ding tegelijk te doen. Met focus. Als er geen taak is, is het gezond dat je hersenen in default mode gaan. Default mode is een soort ruststand waarin informatie wordt verwerkt en gedachten soms schijnbaar willekeurige kanten opgaan. Misschien ken je deze momenten wel. Wanneer je bijvoorbeeld onder de douche staat. Of aan het hardlopen bent. Veel mensen geven aan dat het op dit soort momenten is dat ze ‘ineens’ op een goed idee komen. Je kan het dagdromen noemen, een niet bewust-gestuurde, of spontane, gedachtestroom.

Er zijn veel wetenschappers die geloven dat creativiteit gelinkt is aan dagdromen, of spontane gedachten over uitdagingen. Het is een van de redenen dat de nieuwe innovatiegame van Creatieve Koppen – Accept Mission – bijvoorbeeld werkt met korte assignments waarvoor je een dag hebt om ze om ze te vervullen. ’s Ochtends wordt het zaadje geplant. Het beste idee komt misschien wel ’s avonds terwijl je in het vuur staart. Dat is natuurlijke creativiteit. Paradoxaal genoeg de creativiteit waar je geen moeite voor hoeft (of misschien wel moet) doen.

In 5 stappen terug naar onze natuurlijke creativiteit

Om goed gebruik te maken van onze natuurlijke creativiteit, zullen we ons bewust moeten worden van (het belang van) onze default momenten. Zolang wij het toestaan dat nieuwe informatie constant aandacht en capaciteit vraagt van onze hersenen, zullen er weinig spontane gedachtestromen ontstaan.

  1. Probeer je bewust te worden van je smartphonegebruik – turf eens een dag hoe vaak je kijkt of doe dit eens een (werk)dag voor elkaar.
  2. Kijk eens kritisch naar de notificaties en apps op je devices – welke kunnen uit, of zelfs weg?
  3. Neem eens echt rust op de momenten die ervoor bedoeld zijn: avonden en weekenden. Kun je een hele plaat luisteren zonder intussen iets anders te doen?
  4. Ga eens wandelen en kijk echt om je heen. Omhoog, opzij, terug. Als een toerist. Zonder telefoon natuurlijk.
  5. Offline is ook een optie. Zet je telefoon eens een dag uit.

Weet jij wat er in jouw hoofd zit?

Tot slot, technologische vooruitgang is te gek. We kunnen veel sneller en meer op de hoogte zijn, van wereldnieuws tot babynieuws. We kunnen zoveel dingen doen en weten. Maar het toverwoord is ‘kunnen’. Dat je iets kúnt, betekent niet dat je het moet doen. Het voelt niet meer van deze tijd, maar neem eens de tijd om je brein op avontuur te laten gaan. Want als jij er geen nieuwe informatie in stopt, wat komt er dan uit?

*onderzoek van officeconcert.com onder 500 mensen tussen de 20-65