Als innovatiebureau geloven wij dat innovatie het krachtigst is als medewerkers effectief en efficiënt betrokken worden bij het innovatieproces. Samen met de TU Eindhoven hebben wij onderzoek gedaan naar hoe je medewerkers beter kunt betrekken bij het innovatieproces. Uit ervaring weten we medewerkers innovatiever zijn als ze meer betrokken zijn bij het innovatieproces. Het eerste doel van het onderzoek was daarom om de positieve relatie aan te tonen tussen medewerkersbetrokkenheid en innovatief gedrag van medewerkers. Het tweede doel was om te kijken welke factoren invloed hebben op de betrokkenheid van medewerkers bij het innovatieproces. Zodat die vervolgens beïnvloedt en verbetert kunnen worden.

De resultaten

Het onderzoek heeft bevestiging gevonden dat medewerkersbetrokkenheid een positieve relatie heeft op innovatief gedrag. Organisaties kunnen dus innovatiever worden door de medewerkersbetrokkenheid te verhogen. Medewerkersbetrokkenheid en innovatief gedrag kunnen verhoogd worden door de volgende factoren te beïnvloeden:

Factoren die een relatie hebben met medewerkersbetrokkenheid en innovatief gedrag:

 • Performance feedback
 • Opportunities for development
 • Self-efficacy
 • Self-esteem
 • Optimism
 • Job responsibility

Supervisory coaching kan verhoogd worden door bijvoorbeeld training programma’s in te stellen voor managers. Zodat de meetings met hun medewerkers beter ingevuld kunnen worden.

Hoe kunnen die factoren bijvoorbeeld worden verhoogd?

 1. Performance feedback kan verhoogd worden door bijvoorbeeld meer feedback te geven aan de medewerkers. Dit kan gedaan worden tijdens feedback gesprekken, maar is ook mogelijk doormiddel van informatieverstrekking.
 2. Opportunities for development kan onder andere verhoogd worden door sessie/seminars te bieden aan medewerkers zodat ze nieuwe vaardigheden kunnen leren en ontwikkelen.
 3. Self-efficacy is lastiger te verhogen omdat het erg persoonsafhankelijk is, maar een manier waarop self-efficacy verhoogd kan worden is door medewerkers training te geven in het stellen van doelen.
 4. Self-esteem is lastiger te verhogen omdat het erg persoonsafhankelijk is, maar kan onder andere verhoogd worden door het vertrouwen van de medewerkers te verhogen.
 5. Optimisme kan onder andere verhoogd worden door het geven van positieve feedback en complimenten. Echter optimisme kan ook gezien worden als een persoonlijke eigenschap die als bijkomstigheid heeft dat hij aanstekelijk werkt en mensen in je omgeving aansteekt. Bedrijven kunnen hier dus ook op inspelen, door optimistische medewerkers te laten werken in teamverband.
 6. Job responsibility kan bijvoorbeeld verhoogd worden door medewerkers meer verantwoordelijkheden te geven. Dit kan gedaan worden door managers meer te laten delegeren.

Deze factoren gaan ook verwerkt worden in de trainingen van Creatieve Koppen en het Idea Management platform Accept Mission. Accept Mission zal onder andere de hoeveelheid en de duidelijkheid van de performance feedback verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan feedback op de ingediende ideeën in vergelijking met de ideeën die de hoogste scores hebben ontvangen.

Voor verdere hulp bij het verhogen van de medewerkersbetrokkenheid in het innovatieproces en bij het verbeteren van het innovatieproces helpen wij jullie graag. Neem contact op.