Iedereen kent wel iemand die heel goed is in het bedenken van ideeën (ideation). Je hoeft maar een halve vraag te stellen en je ontvangt talloze ideeën terug. Een product, naam, probleem of een moeilijke situatie? Het maakt voor deze idee-machine niet uit. Als deze machine eenmaal aan staat genereert het ideeën en deze ideeën zijn weer de brandstof waar de ideemachine zelf op draait. Het enige wat deze ideemachine nodig heeft is een ander om de ideeën tegenaan te houden. Krijgt de idee-machine een reactie terug dan werkt dit als een versnelling. De enige manier om deze machine te stoppen is om de case flink moeilijker te maken of het radicaal stop te zetten door op de STOP-knop te drukken. Vraag: wat heeft deze ideemachine zelf gerealiseerd?

Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar idee-machines zijn niet typisch dezelfde personen die ook een idee weten om te zetten in de blijvend resultaat. Hier heb je andere personen voor nodig.

Ideeën is niet waar de noodzaak ligt

Ideeën zijn er genoeg. Mensen houden ervan om problemen op te lossen. Dit doen we miljoenen keren per dag. We vinden continu oplossingen voor problemen die er voor ons toe doen. De echte uitdaging is het vinden van het juiste probleem. We denken wel eens dat innovatiehelden de personen zijn die het winnende idee bedenken. Dit is wat ons betreft totaal niet waar.

“Idea generation is simple. The real challenge is finding the right problems to solve”

Degene die het idee uitspreekt is niet de eigenaar

In brainstorms hebben wij het doel om een probleemstelling duidelijk over te brengen, om het probleem duidelijk te krijgen voor de deelnemers en het probleem ook te voelen. Alleen dan gaan mensen echt ‘aan’ om het op te lossen. Vervolgens gaan we in allerlei werkvormen de mensen laten samenwerken om zo veel mogelijk ideeën te bedenken. Vroeger deden we dit alleen in de fysieke wereld, maar tegenwoordig weten we net zo succesvol te zijn met digitale brainstorms (zoals ons product Accept Mission). Veel organisaties denken dat het winnende idee eigenaar is van een persoon. Dit is volgens deze theorie van brainstormen niet het geval. Wij bedenken nieuwe ideeën door verschillende informatiebronnen te combineren en door het maken van fouten. Vaak doen we dit door interactie met anderen. De persoon die met het winnende idee komt is wat ons betreft belangrijk, maar niet belangrijker dan het feit dat deze persoon simpelweg de touwtjes als eerste heeft verbonden en het ook als eerste heeft uitgesproken op een manier dat anderen het snappen. Het is een spreekbuis van het collectief en niet omdat deze het idee in zijn eentje heeft bedacht.

Ideegeneratie is nodig in het innovatieproces en niet andersom

In het innovatieproces zijn meerdere ideeën nodig om een idee te transformeren in een resultaat dat toegevoegde waarde oplevert. Echt succesvolle innovatie heeft een probleem nodig en niet ideeën. Ideeën zijn er in overvloed als je maar een goed probleem definieert waardoor de ideemotor gaat lopen. Wat was eerder het idee of het probleem? De meest succesvolle innovatie begint zeker met een probleem en niet met alleen een interessant idee.

Ode aan de innovator

De innovator is de echte held van het succes. Dit is de persoon die het probleem en de oplossing met elkaar verbindt. Deze persoon houdt net zo lang vast en krijgt zaken voor elkaar krijgt totdat de oplossing is gerealiseerd en het echte toegevoegde waarde oplevert. Dit is feitelijk de echte ondernemer of zoals dat ook wel genoemd wordt de intrapeneur. Deze persoon herken je aan oneindig geloof in het probleem, oneindig geloof in de oplossing, de durf om in het proces een aantal noodzakelijke veranderingen aan te brengen ter ondersteuning van het succes, mensen op een positieve manier weet te beïnvloeden, onbegrijpelijk zijn voor anderen totdat het resultaat het oplevert, iemand die genoegen neemt met een minder sexy resultaat omdat die weet dat het hiermee wel gaat werken, mensen die doorgaan en niet stoppen. Die als ze er echt in geloven hun tanden erin vastzetten en niet meer loslaten.

Deze helden zijn ook de personen die het kunnen accepteren als het noodzakelijke resultaat niet behaald wordt. Zij grijpen in dit geval in door de innovatie stop te zetten en zij zoeken vervolgens naar een nieuwe oplossing die het beoogde resultaat wel gaat realiseren.

Dit zijn de personen die de helden zijn. Samen met alle stakeholders die misschien niet altijd snappen en geloven dat het resultaat oplevert, maar wel vertrouwen hebben in gerichte energie. Zij willen investeren in het leerproces en hebben vertrouwen en respect voor de personen die dag in en dag uit een bijdrage leveren aan het vinden van nieuwe producten, businessmodellen, processen, en marketen om de organisatie hoe klein dan ook te innoveren en te laten groeien.