Steven Kop helpt organisaties succesvoller en efficiënter te innoveren

Op 11 februari 2019 lanceert Steven Kop van het Rotterdamse innovatiebureau Creatieve Koppen het boek ‘A simple guide to organize innovation’: een blauwdruk voor bedrijven die het hele jaar door succesvol en efficiënt willen innoveren.

Innovatie framework
Ondanks voldoende ideeën binnen de organisatie, zijn veel bedrijven die onervaren zijn met innovatie veelal opportunistisch. Innovatie is nodig om nieuwe ideeën te starten, maar vaak worden daarbij essentiële stappen overgeslagen. De truc is om de juiste vragen te stellen, mensen uit te nodigen om mee te doen en ruwe ideeën te durven delen. Vervolgens is het belangrijk dat er goed en uitgebreid wordt stil gestaan bij het ‘probleem’ dat moet worden opgelost. Veel bedrijven vinden dit een onnodige stap, maar slimme meetings kunnen veel tijd en geld schelen waardoor goede ideeën sneller worden ontwikkeld. Ook kunnen bedrijven meer succes bereiken door een duidelijke planning en door slimme keuzes te maken over welke innovaties nu en welke later uitgevoerd kunnen worden.

“Er zijn veel misverstanden rondom innovatie,” legt Steven Kop uit. “Marketeers gebruiken de term om producten aan te prijzen, waar anderen het inzetten om een businessmodel te kunnen ‘veruberiseren’. Dat is zeker mogelijk, maar net als met een goed productieproces en slimme verkoop van producten is ook voor innovatie structuur nodig.” Kop heeft samen met zijn team in vele bedrijven mogen kijken en heeft op basis van de ervaringen een efficiënte manier van werken gevat in een zogenoemd ‘innovatie framework’.

Uit onderzoek onder honderden bedrijven is gebleken dat slechts één tot vijf procent van de innovaties ook de waarde opleveren die het rechtvaardigen. ”Organisaties die op een gestructureerde manier ruimte geven aan creativiteit en het ontwikkelen van nieuwe innovaties behalen veel hogere succesratio’s”. De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat innovatie pas innovatie is als het veel tijd en geld kost. Dit is volgens Kop niet waar. “Innovatie is een proces dat structuur geeft aan creativiteit.”

Over ‘A simple guide to organize innovation’
Het boek ‘A simple guide to organize innovation’ neemt je op een simpele, pragmatische en krachtige manier mee van de introductie wat innovatie in de kern betekent naar Kops ervaringen, bevindingen en tips. Vanuit daar beschrijft het in theorie en pakkende praktijkvoorbeelden alle onderdelen van Kops ‘Innovation Framework.’ Het boek is verkrijgbaar als hardcover en e-boek, en te koop via bol.com, Managementboek.nl en de webshop van Creatieve Koppen.

Creatieve Koppen
Innovatiebureau Creatieve Koppen startte in 2010 met als doel innovatieteams in te richten, op te leiden en organisaties te begeleiden bij hun innovaties. Zelf realiseerden ze met succes ook een aantal innovaties, waaronder een Innovation Toolbox en het nieuwe software platform Accept Mission. Het bedrijf is gevestigd in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

De schrijver
Steven Kop, oprichter en eigenaar van zowel Creatieve Koppen (innovatiebureau) als Accept Mission (innovatiesoftware), heeft een passie voor innovatie. Zijn methodes zijn gebaseerd op wetenschap en praktijkervaring. Het is zijn doel om organisaties en mensen in beweging te brengen zodat zij grote impact maken.