Je hebt de term waarschijnlijk weleens voorbij horen komen. Hij is populair, vooral in de onderwijswereld, en wordt als veelbelovend gezien door marketeers. Hij klinkt je bekend in de oren en het zal wel iets met games te maken hebben. Maar wat is het nu precies, dat gamification, en waarom is het zo populair?

De basis van gamification

Zoals de naam al doet vermoeden heeft gamification iets te maken met spelletjes, of games. Feitelijk is gamification het gebruik van gamedenken en -technieken in een niet-spel omgeving. In de meest simpele vorm kunnen spelelementen zoals het verzamelen van punten worden toegevoegd aan lesmateriaal of een loyaliteitsprogramma. Een van de eerste voorbeelden van gamification zoals wij het kennen is de toepassing van kleine beloningen in hedendaagse software. Via de game-industrie vond gamification vervolgens ook zijn weg naar de rest van de wereld.

De grote vraag uit de game-industrie, vertaald naar het bedrijfsleven

Game-ontwikkelaars zijn altijd op zoek naar het antwoord op de grote vraag; hoe houd ik spelers betrokken? Hoe zorg ik ervoor dat iemand door wil spelen? Dat hij ook morgen mijn spel weer oppakt? En vooral dat iemand ook de volgende versie in de serie weer koopt?

Gamification in het bedrijfsleven is een logisch gevolg van het succes van de game-industrie. Meer dan andere industrieën weet de gamewereld het voor elkaar te krijgen om klanten aan zich te binden. En dat is iets waar het hele bedrijfsleven uiteindelijk naar op zoek is; je wilt zowel je klant als je medewerkers graag betrokken houden bij je bedrijf. Door spelelementen goed in te zetten, kun je dat makkelijker bereiken.

Opgaan in de flow

Dat werkt ongeveer zo. Van nature hebben wij mensen de drang om te leren en iets te bereiken. We willen ergens goed in worden en de competitie aangaan. Elk mens heeft daarin een optimaal niveau van prikkeling. Dat is waar gamification op is gebaseerd. Als je kijkt naar de mate van uitdaging die je iemand geeft en welke skills iemand heeft, dan is er een ideaal gebied waarin deze in balans zijn. Tussen continu onder druk staan en verveling. Precies dat gebied is waar we optimaal presteren. We noemen dat ‘flow’.

In een staat van flow ga je volledig op in wat je doet en vergeet je de tijd. Je kent die situaties wel waarin je werk uit je handen vliegt. Om in de flow te raken zijn er een aantal belangrijke voorwaarden: een duidelijk doel, directe feedback, uitdagingen binnen je mogelijkheden en interesse in het onderwerp. De game-industrie weet daar heel goed

op in te spelen. We kennen allemaal de verhalen over mensen die vergeten te eten en drinken, omdat ze volledig opgaan in een game. En zo gaat dat soms ook met andere dingen. Je zit in een flow.

De verslavende factor: dopamine

Naast flow speelt er bij gamification nog een andere factor mee. En dat is verslaving. Dat klinkt ernstig, maar dat hoeft het niet te zijn, als je het begrijpt. Bij een goede toepassing van gamification word je beloond voor je prestaties. Die beloning zorgt in het brein voor het vrijkomen van het gelukshormoon dopamine. Deze neurotransmitter zorgt voor een gevoel van euforie. Het is hetzelfde hormoon dat vrijkomt bij sporten, eten, seks en verliefd zijn. Dit gevoel van euforie is verslavend en je hersenen kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarom herhalen we graag gedrag waarvan we hebben ervaren dat het dit prettige gevoel opwekt. Het stilt onze honger naar dopamine.

Gamification in de praktijk

Wat we het liefst willen, is meer werken in een flow; een staat waarin we ons onverslaanbaar voelen. We weten nu dat plezier en voldoende uitdaging binnen haalbare doelen ons helpen om in de flow te komen.

Door spelelementen goed in te zetten in dagelijkse werkzaamheden, vergroten we de interesse en komen professionals eerder in een staat van flow. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Formuleer met elkaar eens heldere doelstellingen voor de komende periode (een maand, kwartaal, jaar). Meet en bespreek de voortgang elke week. Doordat je duidelijke doelen hebt, het hele team betrekt en een competitie maakt van de doelstellingen, gaat je team veel meer op in de dagelijkse werkzaamheden. Om het compleet te maken, kun je hier ook beloningen aan koppelen.

Gamification bij Creatieve Koppen

Binnen Creatieve Koppen speelt gamification op dit moment een grote rol. We hebben onze bedrijfsprocessen ingericht met heldere doelstellingen waar iedereen aan bijdraagt en beloningen. We hebben daarnaast een nieuw product ontwikkeld waarin gamification een grote rol speelt; onze online brainstormtool Accept Mission. De eigen methodiek die we al jaren toepassen in onze fysieke creatieve sessies, hebben we verwerkt in een online omgeving waarin mensen tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen brainstormen.

Ben je benieuwd hoe we dat hebben gedaan? En waarom deelnemers undercover gaan en agents heten? Op 9 maart lanceren wij Accept Mission. Voor meer informatie: acceptmission.com